A bankokban bíznak az emberek

A 6000 milliárd forintnál nagyobb hazai készpénzállomány a GDP 14,2 százalékát teszi ki, ez az arány sokkal magasabb a 10,2 százalékos uniós átlagnál. Ebből nagyjából 1500 milliárd forint vesz részt a pénzforgalomban a jegybank szakértői szerint – mondta egy szakmai konferencián Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

A magas készpénzfizetés összköltsége évi 400 milliárd forintra rúg, s mivel a készpénz nem forog, ezért nem vesz részt a gazdaság finanszírozásában, és hozama sincs. Ha sikerülne ezt a költséget csökkenteni, abból számos más gazdaságpolitikai vagy társadalmi célt lehetne finanszírozni, Gion Gábor szerint például több demográfiai csomagot is.

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

A gazdaság egyes szereplői az adóelkerülés miatt használnak kész­pénzt. Azt, hogy az európai országok jelentős részében már be­vezettek kész­pénzkorlátokat, az államtitkár csak politikai döntés kérdésének nevezte.

Magyarország egyelőre csak a vállalatok közötti készpénzforgalmat korlátozza, más országok ennél sokkal bátrabbak, ezen a téren bizonyosan fejlődhetnénk még

– mondta. A készpénzállomány csökkentéséhez hozzá kell járulniuk a pénzintézeteknek. Gion Gábor közölte, hogy a számlavezetési díjak mértékéről vita van a bankok és a szabályozók között, de erről úgyis a lakosság dönt: ha nem hiszi el, hogy olcsó a bankolás, nem fogja használni a szolgáltatásokat.

Forrás: vg.hu