Drágultak a kínai ingatlanok

A kínai statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy az ország 70 nagyvárosában átlagosan 4,9 százalék volt az éves drágulás, alacsonyabb a februári 5,2 százaléknál. A lakóingatlanok ára márciusban 0,4 százalékkal emelkedett februárhoz képest, amikor kisebb, 0,2 százalék volt a drágulás.

A statisztikai hivatal közlése szerint a kisebb városokban a lakóingatlanok ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt márciusban az előző hónaphoz képest, és 0,1 százalékkal a vizsgált nagyobb városokban.

Forrás: AFP

A kínai vezetők ígéretet tettek arra, hogy megfékezik az eladósodottságból és az ingatlanárak túlzott emelkedéséből fakadó kockázatokat, miután évekig a hitelezés bővülése hajtotta a gazdaság növekedését.

Az áremelkedés fékezésének céljából számos nagyvárosban például megszigorították a lakásvásárlás feltételeit.

A kínai jegybank a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a lakosságnak márciusban jóváhagyott jórészt jelzáloggal fedezet új hitelek összege 580 milliárd jüan (23 200 milliárd forint) volt márciusban. Ez a múlt hónapban kihelyezett összes hitel 52 százaléka volt a februári 33 százalék után.

Budapest a lakóingatlanárak növekedésének élmezőnyébe került

Globálisan mérséklődött a lakóingatlanárak emelkedésének üteme tavaly, miután hűtötte az ingatlapiacokat, hogy több országban megkezdték a gazdaságélénkítő intézkedések visszavonását és a monetáris politika normalizálását, Kínában pedig a tőkemozgások ellenőrzését célzó lépéseket tettek.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük