Komoly energetikai nehézségekre lehet válasz Paks II.

Elérhető árú villamosenergia, ellátásbiztonság, rendszerstabilitás, klímavédelem, az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, vezetékes energiahordozók importjától való függés csökkenése, korszerű, kiemelkedően biztonságos technológia – ezek azok az össztársadalmi előnyök, amelyekért meg kell valósítani a Paks II. projektet Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára szerint. A Világgazdaság Energiastratégia 2018 című konferenciáján elmondta:komoly villamosenergetikai nehézségekkel néz szembe Európa, és sok ötven évnél idősebb szénerőmű szolgálja ki az igényeket, amelyek a következő 15 évben le fognak állni, komoly kapacitáshiányt eredményezve. Ezeknek az erőműveknek azért kell leállniuk, mert elavultak, nem hatékonyak, és nem felelnek meg a klímapolitikai kritériumoknak.

Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár
Fotó: Kallus György

A kapacitáshiány kialakulásának jelei a villamosenergia tőzsdei árán is jól látszódik: míg 2017-ben nagyjából 31, idén már 49 euró/megawattóra körül mozgott az átlagár. Jelenleg tartósnak tűnik ez a trend, a villamosenergia árának növekedéséhez hozzájárul a szén-dioxid-kvóta drágulása is. Az államtitkár elmondása szerint ettől a jelentős, árfelverő tényezőtől meg lehet szabadulni az atomerőművek alkalmazásával, mivel ennél nincs szén-dioxid-kibocsátás. Paks II. évente 19 terrawattórányi energiát állít majd elő, és nagyjából 17 millió tonna szén-dioxidot lehet megspórolni azzal, hogy atomerőmű termeli ezt az energiát károsanyag-kibocsátás nélkül. Ennek óriási mértékét jól mutatja, hogy Magyarország erdei évente 6 millió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni.Ha nem épülne Paks II., akkor Paks I. kifutása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami nagyjából 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.

Paks II. megépülésével azonban még nincs lefedve az ország energiaszükséglete. Most az látszik, hogy 2040-re az új atomerőmű évente 19 terrawattórányi energiát fog termelni, a naperőművek 3 terrawattórát fognak előállítani, és még kérdéses, honnan fogja az ország beszerezni a még szükséges 28 terrawattórányi energiát.

Az államtitkár tájékoztatása szerint lefolytatták az összes szükséges konzultációt Paks II. ügyében az Európai Bizottsággal, és mind a hat vizsgált kérdésben pozitív választ adott a szervezet.A bizottság számításai szerint megtérül majd a beruházás, 6,79-7,90 százalékos éves hozamot prognosztizál.

Forrás: vg.hu