Új autógyárával gyorsít gazdasági mutatóin idén Szlovákia

A szlovák gazdaság bővülését 2019-ben a Jaguar Land Rover 2018 októberében beindult új nyitrai üzemének termelése fogja pörgetni.

A szlovák gazdaság az elemzők szerint várhatóan 2019-ben is gyarapodni fog, a növekedést leginkább az új autógyár fogja elősegíteni. A szakemberek a jövőre nézve a legsúlyosabb kockázatnak a kemény brexitet, illetve a globális protekcionizmus erősödését tartják – írta a pozsonyi Új Szó.

A gazdasági növekedés üteme várhatóan mérsékelten csökkenni fog 2019-ben, azért is, mert 2018 valóban nagyon jó év volt. A növekedés azonban továbbra is stabil marad, és gyorsabb, mint a környező országokban – véli Tibor Lörincz, a Tatra banka elemzője.

Azután, hogy október végén beindult a termelés az ország negyedik autógyárában, a Jaguar Land Rover nyitrai üzemében, kínálati sokk várható – véli Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank munkatársa. Az elemzők úgy vélik, az új autógyár leginkább 2019-ben fogja segíteni a szlovák gazdaságot, mert termelése 2018-ban még nem jelent meg a statisztikákban.

A Land Rover Discovery terepjárók üzemében egy autó legyártása hat órát vesz igénybe, a folyamat jelentős része automatizált. A különböző csarnokokat föld alatti alagutak kötik össze, speciális mozgó daruk szállítják az alkatrészeket, az alvázat, a motort, a karosszériát.

A gépjárműveket szó szerint néhány méterrel a gyártósor vége előtt állítják négy kerékre. Ekkor tankolnak beléjük 25 liter üzemanyagot, itt táplálják be a biztonsági rendszereket, a navigációt és az egyéb programokat.

Forrás: dehir.hu