Csúszik az Enefi közgyűlése

Későbbre halasztják az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. közgyűlését. A cég már szerdán este, piaczárás után értesítette a részvényeseit, hogy a társasághoz érkezett tulajdonosi igazolások alapján a pénteken délelőtt 10 órára meghirdetett közgyűlés nem lesz határozatképes. A megismételt közgyűlés szeptember 26-án lesz, és legfontosabb napirendi pontja a társaság alaptőkéjének leszállításáról szóló döntés. Eszerint bevonnak 19 672 579 darab 10 forint névértékű, a társaság saját tulajdonában lévő törzsrészvényt, 196 725 790 forint összegben. Így a társaság által kibocsátott részvények száma 29 672 579 darabról 10 millió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökken.

Amint az a korábban közzétett előterjesztésekből kiderült, a közzététel időpontjában, vagyis augusztus végén 17 801 409 darab törzsrészvény volt a társaság tulajdonában. A hiányzó törzsrészvénymennyiséget a cég kapcsolt vállalkozásától, az EETEK Ltd.-től vásárolják meg, ennek különösebb akadálya nincs, hiszen a BÉT honlapja szerint 2 698 630 darab az EETEK tulajdonában lévő részvények száma. Míg az alaptőke tervezett leszállításához szükséges sajátrészvény-mennyiségből a közgyűlési meghívó időpontjában ennél jóval kevesebb, 1 871 170 darab hiányzott.

Az alaptőke leszállításának előzménye a négy éve született csődegyezség, amikor a pénzükre hiába váró vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták a követelésüket. Korábban a társaság a 2012/A jelű kötvényeknek közel kétharmadát nyomott áron, nagyjából 30 százalékon visszavásárolta. Így is jelentős volt a hígulás, mellyel a kötvénnyel és részvénnyel is rendelkező hitelezők duplán rosszul jártak, hiszen mindkét befektetésükön veszítettek. A kötvény-részvény csere során 50 millió darabra duzzadt a részvények száma, s a hitelezők kerültek többségbe a társasságban. Tavaly azonban már csupán egy szűk kisebbséget képviseltek a hitelezőből lett részvényesek, s addigra a részvényszámot is sikerült a mostani szintre leszorítani. Ugyanakkor az egykori kötvényesek még mindig jelen vannak a társaság vezetésében, mert a közgyűlés napirendjén szerepel a kötvényeseket képviselő felügyelőbizottsági és auditbizottsági tag cseréje is.

Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban. Budapesten 2007-ben, Varsóban 2011-ben lépett a parkettre, ám a lengyel piacról már korábban kivonult, míg kapcsolt vállalkozása a romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak.

Jelenleg az Enefi egyetlen sztorija, hogy ha szeptember 26-án döntenek az alaptőke leszállításáról, akkor a csődegyezség előtti szintekre csökken a részvények száma. Így a papír közel egyharmadára „sűrűsödik”. Ezen kívül viszont gyakorlatilag semmi sincs a középtávú tervekben. A magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése, a Romániában folyó perek lezárása és az üzemeltetési költségek csökkentése nem tekinthető nagy ívű elképzelésnek.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.