Észak-Korea: a német külügyminiszter is tárgyalást sürget

Közvetlen tárgyalásokra van szükség a phenjani vezetéssel az észak-koreai válság békés rendezéséhez – mondta egy hétfői lapinterjúban Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

„Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor nem őrült” – hangsúlyozta a német diplomácia vezetője a Bild című lapnak.

A phenjani rezsim vezetője „hideg számításon alapuló stratégiát követ, azt gondolja, hogy ha rendelkezik atomfegyverrel, akkor biztonságban lesz, mert senki sem meri majd fenyegetni” Észak-Koreát – tette hozzá Sigmar Gabriel.

Helyes, hogy a nemzetközi közösség büntetőintézkedésekkel sújtja Kim Dzsong Un rezsimjét, de a szankciók nem hatnak azonnal – vélekedett.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter
Forrás: AFP

Ebben a helyzetben mással kell próbálkozni, „nekünk is és Észak-Koreának is kell egy olyan biztonsági garancia, amely nem az atombomba”, erről a garanciáról pedig csak közvetlen kapcsolat révén lehet megállapodni. Ezért az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak tárgyalásokat kell kezdenie Észak-Koreával – mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

A külügyminiszter aláhúzta: mindenképpen meg kell oldani az észak-koreai válságot, mert ha Kim Dzsong Un stratégiája érvényesül, „sok más ország is szerez magának atomfegyvert Észak-Korea példáját követve”, és ha ez megtörténik, akkor „gyermekeink nagyon veszélyes világban élnek majd”.

Észak-Korea szeptember elején kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és pénteken ismét ballisztikus rakétát indított, amely átrepült a japán Hokkaido sziget felett, majd a Csendes-óceánba csapódott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) aznap ismét rendkívüli ülést tartott, és újabb határozatban ítélte el a rakétakilövést, felszólítva Phenjant a rakétakísérletek haladéktalan leállítására.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig kilencszer hozott büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen, legutóbb szeptember 12-én.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.