Négyszázmilliárd forint fölé ugorhat az állami játékszervező árbevétele

Az idén 10 százalék feletti árbevétel-növekedést érhet el a Szerencsejáték Zrt. – mondta a Világgazdaságnak Cselovszki Zoltán, a társaság általános vezérigazgató-helyettese. Ennek alapján 420 milliárd forint feletti forgalmat produkálhat az állami játékszervező a tavalyi 386 milliárd után. Cselovszki úgy látja, a következő időszak feladata az lesz, hogy az árbevételhez hasonlóan a vállalat adózott eredménye is dinamikusan bővüljön, ez a mutató azonban 15,99 milliárd forintra csökkent az elmúlt évben a 2015-ös 19,23 milliárdról. A vezérigazgató-helyettes szerint az a legnagyobb kihívás, hogy a sportfogadások fedezettartalma jóval alacsonyabb, mint a számsorsjátékoké. Míg a hagyományos Tippmix esetében 75, az internetes TippmixPrónál pedig 85 százalékos a visszafizetési arány, addig a lottójátékok zöménél 46-48 százalék, ezért kategóriánként teljesen eltérők a lehetőségek és a kötelezettségek.

Forrás: Illyés Csaba

Sportfogadásból már tavaly 170 milliárd forintos árbevétele származott a Szerencsejáték Zrt.-nek, ami a teljes forgalom 44 százalékát fedte le. Cselovszki Zoltán szerint a TippmixPrónak mint bevételi csatornának már most 25 százalékos a részaránya a lottózókban értékesített Tippmixszel szemben, az on­line jelenlét erősítésével ez az arány azonban két-három éven belül megközelítheti az 50-50 százalékot. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: a TippmixPro 2013-as indulását átfogó kampány előzte meg, de előtte 2012-ben a pénznyerő automaták betiltása is nagy lökést adott a sportfogadás hazai népszerűségének, hiszen egy széles játékosrétegnek kínált alternatívát. A fogadások körében töretlen a hazai érdekeltségű sportesemények népszerűsége, közülük is kiemelkedik a labdarúgó-válogatott szereplése, de a hazai rendezésű vizes világbajnokság is lázban tartotta a játékosokat. Így nem meglepő, hogy a feldolgozott adatok alapján a Szerencsejáték Zrt. idei bevételeinek 48 százalékát adja a sportfogadás, 37 százalék jut a számsorsjátékoknak, a maradék 15 százalék pedig a sorsjegyeké.

A pénzmosás elleni törvénynek való megfeleléssel összefüggésben a Szerencsejáték Zrt. az olcsóbb csipkártya vagy plasztiklap helyett a drágább NFC-technológiával készülő játékoskártyát is bevezet. Október elejére várható az a kormányhatározat, amely a piacra lépés előfeltétele a Szerencsejáték Felügyelet engedélye mellett. Ezután leghamarabb novemberben kezdődhet meg a játékoskártyák terítése, első körben 700 ezer kártyát tervez a társaság, ebből a legelső ütemben 150 ezret. A játékosok ezt a tervek szerint ingyen kapják, bár – lapunk számítása szerint – a játékoskártyáknak csak az anyagköltsége 980 millió forint, további ráfordítás a kártyák festése, a dokumentálás, a regisztráció és a szükséges adattárház létrehozása, üzemeltetése.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.