A műtétek után májusban kezdi a versenyidényt Demeter Bence

Két műtét után a májusi, székesfehérvári világkupán kezdi meg idényét Demeter Bence világ- és Európa-bajnok öttusázó.

    A 29 éves székesfehérvári versenyző bal bokáját tavaly novemberben meg kellett operálni, ám a beavatkozás nem járt sikerrel.
    “Erősebb terheléseknél fájdalmat éreztem, ami akadályozott a munkában, az edzéseken nem tudtam megfelelően teljesíteni” – nyilatkozott az MTI-nek Demeter, aki másik szakembert keresett fel, és március 12-én újabb műtéten esett át.
    “Már egy héttel az operáció után tudtam futni, nem éreztem fájdalmat. Azóta pedig az úszás kivételével minden számban edzhetek, a vizes tusát egyelőre a sebem gyógyulása miatt kell kihagynom” – folytatta.
    Elmondta, hogy az első műtét utáni rehabilitációs időszakban kétségei voltak a jövőjét illetően, de már bizakodva várja a májusi bemutatkozást. Addig – amint azt kiemelte – elsősorban fizikálisan kell megerősödnie, mivel a technikai számokhoz megvannak az alapok. 
    “Valószínűleg nem leszek csúcsformában az első versenyemen, de jó lenne úgy helytállni, hogy a pontszámaim alapján később ott lehessek a világkupa-döntőben” – tette hozzá.
    Demeter Bence a tervek szerint a székesfehérvári után elindul a csehországi világkupán, majd júniusban az országos bajnokságon, és szeretne ott lenni a tokiói vk-fináléban is, melyen a női és férfi győztes olimpiai részvételi jogot szerez.
    Az év két kiemelt versenye az augusztusi, angliai Európa-bajnokság, melyen nemenként nyolc ötkarikás kvótát osztanak, valamint – kiemelten a hazai rendezés miatt – a szeptemberi, budapesti világbajnokság, melyen három-három kvóta talál gazdára.
    “Az 1999-es margitszigeti világbajnokságra elvitt apu, de akkor még csak kilencéves voltam, nem maradt sok emlékem róla. Arra viszont emlékszem, hogy fantasztikus volt a hangulat, és azóta az a vágyam, hogy egyszer hazai világbajnokságon szerepelhessek” – árulta el.
    Az öttusázók vk-idénye február-március fordulóján Kairóban kezdődött, a héten Szófiában folytatódik, majd a székesfehérvári állomás után három héttel Prágában találkozik a nemzetközi mezőny. A széria döntőjét június végén rendezik a japán fővárosban.

MTI