Az olaszok elleni győzelem kulcsa: Vay Ádám mellé felnőttek a többiek

A magyar jégkorong válogatott megnyerte második mérkőzését a budapesti világbajnokságon, miután 3-2-re legyőzte Olaszország csapatát. Spiller István az m4sport.hu szakértője szerint megvolt a kellő türelem, ami a kazahok elleni összecsapáson hiányzott, és a harmadik harmadra „Vay, a védelem, a támadó alakulat is éles volt.” Az RHC Redbull München kapusedzője elemzi az első magyar győzelmet:

Győzelmet ért a meccs közbeni javulás

Az olaszok elleni roppant fontos hétfői győzelemben döntőnek bizonyult, hogy a már a kezdetektől remeklő kapus, Vay Ádám mellé fokozatosan nőttek fel a többiek.

Pedig nem indult jól a meccs. Emlékszem, amikor 2015-ben, Krakkóban feljutottunk, akkor egy olyan stratégiát dolgozott ki az akkori szövetségi kapitány, Rich Chernomaz, amelyet sem előtte, sem utána nem nagyon láttam a magyar válogatottól. Úgy nekik ugrottunk, hogy a letámadásnál minden csapategységünket egy vonallal előrébb tolta. A csatárok nem a támadó kék vonalnál, hanem már szinte az alapvonalnál, a védők pedig nem a felező piros vonalnál, hanem a támadó kéknél várták az olaszokat.

Most ők támadtak nekünk, és ez nem ízlett. Csak úgy záporoztak a lövések Vay felé. Kaptunk egy balszerencsés gólt – a kapu előtti tömörülésben egy elbukó olasz játékosról perdült fel és hullott a magyar kapuba a pakk. Remekül reagáltunk erre a pechre: mentünk tovább, mintha semmi sem történt volna. Az azért fontos volt, hogy nem nőtt a különbség a nyitó játékrészben, pedig 16-4 volt a kapura lövési mutató az olaszok javára.

Az első olasz gól egy szerencsétlen szituációból született. MTI Fotó: Kovács Tamás

A második harmad elején végre megtört a jég, mert már több mint 81 perce – egyedüliként a mezőnyben – nem lőttünk gólt a vb-n. A Galló Vilmos-Sofron István-Sarauer Andrew trió úgy megforgatta a vendégek védelmét, hogy végül Sofron élesen középre lőtt passzát Sarauer betessékelte a kapuba.

Sarauer Andrew gólját ünneplik a magyar játékosok. MTI Fotó: Kovács Tamás

Aztán kaptunk egy emberelőnyt, amiből meg olasz gól született. Egy borzasztó védelmi hiba után. Az emberhátrányos gólok mindig jobban fájnak… De! Ekkor a támadó alakulat megint villant, és még ugyanebben az emberelőnyben megint egy ötletes, gyors korongjáratás után Galló-Sebők Balázs-Vas János útvonalon jött az egyenlítés. Fontos volt, hogy az olaszok nem tudták konzerválni a 2-1-es vezetésüket, helyette 2-2 lett 55 másodperc alatt.

Eddig ugye Vay, majd később a támadó alakulat volt remek. Szükséges volt, hogy a védelem is feljavuljon. Fontos kiemelni, hogy hokiban a védelem nem kizárólag a hátvédeket jelenti, hanem mindenkit, a védekező csatárhármasokat is. Akik visszazárnak, akik lefedik a lövő- és passzsávokat, akik blokkolnak. A meccs felétől ez is összeállt.

A szövetségi kapitány szerint Vay Ádám tartotta meccsben a mieinket. MTI Fotó: Kovács Tamás

Jött a záró harmad, aminek elején a finn élvonalban edződött Sebők egy pimasz, szinte a jég alatt ellőtt, váratlan lövésével meglett a hőn áhított vezetés. Itt sokat segítettek a kapus kilátását zavaró társak is. Innen már nem volt visszaút az olaszoknak. Vay, a védelem, a támadó alakulat is éles volt.

Amint a kazahok elleni vereség után jeleztem, több türelemre lenne szükség. Akkor kaptunk egy gólt, és megreccsentünk. Most megvolt a türelem, a nyugalom. Nem voltunk türelmetlenek az első bekapott gól után. Nem voltunk türelmetlenek a második bekapott gól után sem. Kétszer egyenlítettünk. És nem voltunk türelmetlenek, hogy a döntetlenről induló záró harmadban sürgessünk bármit is, nekünk kell lőni a következő gólt. Mi lőttük!

A magyar hokiválogatott megszerezte első győzelmét a budapesti világbajnokságon az olaszok 3-2-es legyőzésével. MTI Fotó: Czagány Balázs

A keddi szünnap után szerdán este jönnek a pont nélküli szlovénok. Ők az „életben maradásért” játszanak. Ha három forduló után nulla ponttal állnának, és még vár rájuk például Kazahsztán, akkor közel kerülnének a búcsúhoz. Azaz már ellenünk kellene pontot, pontokat szerezniük. Eddig ők liftező nemzetként hol az elitben, hol a divízió I/A-ban szerepeltek, de eljutottak a 12 csapatos olimpiákra, legutóbb kilencedikek lettek Phjongcshangban. Most meg a szakadék felé lökhetjük őket. Korosztályos szinten már vígan utolértük őket, gyakran találkozunk velük serdülőben, ifiben, juniorban, és most a felnőttben előzhetünk.

Spiller István a keddi M4 Sportreggeliben is elmondta véleményét a hétfő esti összecsapásról:

forrás: m4sport.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük