Egerszegi közgyűlés: Tudja meg, mire mennyi jut

A csütörtöki önkormányzati közgyűlés témáiról tartott pénteken sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester.

A testület jóváhagyta a költségvetés módosítását, amit az tett szükségessé, hogy új tételek érkeztek a város számlájára. Nevezetesen 739 millió forint állami támogatás az alsóerdei sport és szabadidőpark kialakítására, valamint további 10 millió forint (az eddigi 125 millióhoz) a Magyar Atlétikai Szövetségtől az Ifjúsági és Sportcentrum rekortán pályájának felújítására. További új TOP forrásokat is a kasszában tud már a költségvetés, amelynek főösszege így 27 223 473 000 forintra emelkedett. Az első félévi gazdálkodást ugyancsak áttekintette a közgyűlés. Megállapíthatták, hogy a gazdálkodás stabil, ugyanakkor szembetűnő, hogy a bevételi oldal jelentősen meghaladja a kiadásit. Ennek fő oka az, hogy folyamatosan futnak be a sikeres pályázatok lehívott összegei, ám ezek elköltése a tervezés, engedélyeztetés, kivitelezőkeresés hosszadalmas procedúrája miatt több időt igényel.

Balaicz Zoltán polgármester kitért az Északi Ipari Parkhoz kapcsolódó, az ott letelepedő cégek működését segítő infrastrukturális beruházásokra is. A TOP égisze alatt zajló fejlesztések forrásainak – az unió előírásaihoz igazodó – egységesítése nyomán 2020-ig összesen 2,5 milliárd forintot fordíthat a város a terület vízellátására, útépítésre, közvilágításra, közművek kialakítására, csapadék- és szennyvíz csatorna építésére.

A közgyűlés beszámolót fogadott el a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények fejlesztéseiről ugyancsak. Ennek örvén esett szó az örvendetes fejleményről, miszerint mindhárom felsőoktatási intézményben sikerült megőrizni a stabil hallgatói létszámot, összesen 346 elsőéves diák kezdte meg tanulmányait a zalai megyeszékhelyen. Az előterjesztésből az is kitűnik, hogy a három intézményben épületek felújítására, kutatásfejlesztési és innovációs programok indítására már biztosan rendelkezésre áll 4,4 milliárd forint, s ha az elbírálás alatt álló pályázatok is sikert fialnak, összesen 5,2 milliárdos fejlesztés valósulhat meg, ami példátlan a helyi intézmények történetében.

A testület döntött arról is, hogy a város jövőre ugyancsak csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjhoz, amely elsősorban szociális rászorultság alapján nyújt támogatást, 7 milliós keretösszeg erejéig.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.