Minden negyedik autósnak át kell gondolnia a kötelezőjét – videóval

A több mint 5,1 millió autó közül minden negyedikre olyan kötelező biztosítást kötöttek, amiknek év végén van az évfordulójuk. Ezek jellemzően a 2010 előtt vásárolt kocsik. Biztosítóváltásra évente egyszer van lehetőség, a tavalyi kampányidőszakban például 160 ezer szerződést mondtak fel idehaza. Azonban nem mindenki keres ilyenkor új biztosítót.

Minden negyedik autósnak át kell gondolnia a kötelezőjét – videóval

– Nem nézegettem, nem is fogom, maradok a réginél, úgyhogy nem változtatok rajta – hallhattuk Vincze Mihályt.

Az aktuális ajánlatokról a biztosítótársaságok is értesítik ügyfeleiket, sokan azonban inkább az interneten tájékozódnak.

– A neten szoktam tájékozódni és a párommal megbeszéljük, így döntjük el, hogyan tovább, hogy minél olcsóbb legyen a lehetőleg – mondta Mezei István.

A legtöbben a legjobb ár/érték arányú ajánlatokat keresik.

– Azt is nézzük, ha baleset, vagy bármi adódik, akkor hogyan fizet. Ez is sokat jelent, mert sok biztosítónál van olyan, hogy csak nagyon minimális összegeket adnak, szerintem inkább kerüljön többe a biztosítás, de ha valami történik, akkor térüljön meg a kár – nyilatkozta Erdős Mária.

Idén 8-10 százalékkal drágulnak a kötelező biztosítók díjai a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint. A szervezet munkatársa egy januártól életbe lépő változásra hívta fel a figyelmet.

– A mostani váltósoknak már nem kell külön befizetniük a korábbi baleseti adót, mert az harminc százaléka volt a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjnak. Ez január elsejével megszűnik és a helyébe lépő biztosítási adó már megjelenik a díjban – nyilatkozta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Ha egy autós a váltás mellett dönt, decemberig kell bejelentenie a biztosítónak a szerződés felmondását, az új megkötésére pedig azt követően egy hónapja van.

Forrás: zaol.hu