Immár hatodszorra kapták meg az Aranypáva Nagydíjat

CSESZTREG Hatodik alkalommal nyerte el a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) Aranypáva Nagydíját a csesztregi pávakör. Az országos minősítőt az elmúlt hét végén, Egerben tartották.

Az 1971-ben alapított, jelenleg nyolcfős pávakör két teljesen új dalcsokorral nevezett a megmérettetésre, a versenykiírásnak megfelelően egy helyi, azaz egy zalai, illetve egy somogyi összeállítással, utóbbi a szabadon választott kategóriába tartozott. A vasárnapi bemutatón mind a két csokrot előadták, majd a szervezők kérésére a kétnapos találkozót lezáró gálán az előbbit ismét hallhatta tőlük a jelen lévő közönség.

Minderről Molnár Ferencné, a pávakör szakmai vezetője beszélt lapunknak.

A csesztregi pávakör tagjai az egri verseny után Fotó: Csesztregi Pávakör

– A csesztregi pávakör számára egyik kiemelt cél, hogy a minősítő versenyeken rendszeresen megméresse magát – magyarázza a csoportvezető. – Ez ugyanis objektív visszajelzést ad a munkánkról, valamint annak minőségéről. Ma a népzenében a KÓTA, illetve a Vass Lajos Szövetség versenyei jelentik a szakmai csúcspontot, a pávakör mindkettőn több alkalommal a legmagasabb szintű eredményt érte el.

A KÓTA idei minősítőjére két új dalcsokorral nevezett a pávakör. A zalai összeállításban id. Horváth Károly által gyűjtött katonadalok szerepeltek – a kórusvezető szerint a katonadalok a csesztregiek specialitásának tekinthetők -, ezenkívül pedig egy somogyi összeállítást választottak.

Molnár Ferencné 1988 óta vezeti a kórust Fotó: Gyuricza Ferenc

– Mindkettő olyannyira újnak tekinthető, hogy a tavasz folyamán kezdtük megtanulni és begyakorolni – emelte ki Molnár Ferencné. – Az idő rövidsége miatt a próbák gyakoriságát is növeltük, heti két alkalommal is összegyűltünk. Sajnos, más okból is szükség volt erre, ugyanis a szólóénekesünk, Varga Ferenc egészségügyi okok miatt nem tudta vállalni a további munkát, az ő pótlása pedig komoly feladat elé állított bennünket.

Varga Ferenc távozásával a pávakörben jelenleg nyolcan énekelnek. Összeszokott, baráti társaság, hiszen a legfiatalabb tag is az ezredforduló környékén csatlakozott, Molnár Ferencné pedig már 1988-tól vezeti a szakmai munkát. Az együttes tagjai közül most hárman énekelnek szólót, Kovács Kálmán, Kiss Attila és Domonkos Tamás. Utóbbi kettőnek ez volt az első ilyen jellegű szereplése kiemelt rendezvényen.

– A nyáron nagyon sok helyen léptünk fel, ugyanis rengeteg meghívásunk van – tette még hozzá a csoportvezető. – Nem csak a szomszédos vagy környező településekről, távolabbról is folyamatosan kapjuk a felkéréseket. Ezek részben az ilyen rendezvényekből adódnak, mivel a fellépők között baráti kapcsolatok vannak, szívesen hívjuk meg egymást a programjainkra.

Molnár Ferencné azt is elmondta, a csesztregi pávakör az ország azon népdalegyüttesei közé tartozik, melyek mögött közel fél évszázados, folyamatos múlt áll. A megalakulásuk ötvenedik jubileumát három év múlva ünneplik, addig ő szeretné vezetni a csoportot.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.