Jókai Egy az Isten című regényének eredeti kéziratát is bemutatják

A mű egyik rejtett üzenete a vallási türelem, részben Erdély megismertetését célozza, 1848-ról, valamint egy római utazásról is szól, és érdekesen hasonlítja össze Róma, illetve Torockó világát.

Jókai Mór 140 éve megjelent Egy az Isten című regényének eredeti kéziratát is bemutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum az unitárius egyház és az irodalom kapcsolatáról szóló kamarakiállításon – mondta a múzeum gyűjteményi igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kalla Zsuzsa kiemelte: a kiállítás egyik célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a felekezetre, közösségre, amelyről ma már talán kevesebbet tudnak az emberek.

Az Egy az isten eredetileg tárcaregényként, mai értelemben „sorozatként” jelent meg, utólag ragasztották össze a lapokat – mondta. A mű egyik rejtett üzenete a vallási türelem, részben Erdély megismertetését célozza, 1848-ról, valamint egy római utazásról is szól, és érdekesen hasonlítja össze Róma, illetve Torockó világát – tette hozzá.

A kiállításhoz a tordai unitárius közösségtől is kaptak sok néprajzi tárgyat, egyháztörténeti emléket, egyebek mellett egy oltárterítőt, amelyet Jókai Mór is láthatott 1876-os torockói látogatásakor – mondta el Kalla Zsuzsa.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.