Langer Ágnes a nagyzenekari döntőbe jutott

A 25 éves magyar hegedűművész mellett a francia-holland Cosima Soulez-Lariviere és a japán Takagi Ririko jutott a világverseny végső fázisába, a szombati nagyzenekari döntőbe, ahol Bartók, Beethoven, Brahms és Csajkovszkij versenyműveit szólaltatják meg.

A három versenyző a csütörtöki kamarazenekari döntőből jutott tovább a nemzetközi zsűri döntése nyomán. A kamarazenekari döntőben hét művész – köztük két magyar, Langer Ágnes mellett Homoki Gábor – vett részt, mindannyian Mozart 3., 4. és 5. hegedűversenye közül választhattak. A versenyzőket a Liszt Ferenc Kamarazenekar kísérte Ménesi Gergely vezényletével – közölte a szervező Zeneakadémia pénteken az MTI-vel.

„A döntőkben Bartók mellett más szerzők versenyműveinek előadásával is számot kellett – illetve kell – adniuk tudásukról a fiatal hegedűsöknek” – hangsúlyozta Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a verseny alapítója és ötletgazdája. A művészek közül végül hárman a 3. G-dúr hegedűversenyt játszották, ketten-ketten pedig a másik két versenymű mellett döntöttek.

A megmérettetés végső fordulóját, a nagyzenekari döntőt szombat este hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémia Nagytermében vagy online közvetítésen keresztül. Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kovács János vezényli majd. A verseny nyertesét a vasárnapi gálakoncerten hirdetik ki.

A verseny magyar versenyzője, Langer Ágnes 1992-ben született Budapesten, hatévesen kezdett hegedülni. 2003-ban a Zathureczky Ede Versenyen, a Balys Dvarionas Nemzetközi Versenyen és a Bartók Duó Versenyen szerepelt sikerrel, majd harmadik díjat nyert a 2009-es Janklevics Nemzetközi Versenyen Szibériában, 2016-ban pedig második díjas lett a Szpivakov Nemzetközi Versenyen. 2005 óta a Hochschule für Musik Mainz hallgatója, Anne Shih osztályában tanul.

Cosima Soulez-Lariviere 1996-ban született, hároméves korától hegedül. Nyolcévesen került be a Yehudi Menuhin Iskolába, Natasha Boyarsky osztályába. Jelenleg a Hannoveri Zeneművészeti Főiskola növendéke Krzysztof Wegrzynnél. 2010-ben a Nemzetközi Ludwig Spohr Hegedűverseny döntőse volt, 2015-ben pedig a Postacchini Verseny harmadik helyezettje. Részt vett Zakhar Bron, Dora Schwarzberg, Lewis Kaplan, Zvi Zeitlin és Dmitri Berlinsky mesterkurzusain, 2016-ban pedig elnyerte a Deutschlandstipendiumot.

Takagi Ririko első sikereit 2004-ben érte el: mind a japán Players Versenyen, mind a Senzoku-Gakuen Junior Versenyen első helyezést szerzett. 2010-ben debütált Yokohama város zenei alapítványának jóvoltából, abban az évben elnyerte a IV. Yokohama Nemzetközi Zenei Verseny első díját, majd megkapta a Yamaha ösztöndíjat is. A 2011-es japán fellépések után 2012-ben és 2013-ban is szerepelt az Ost-West Fesztiválon Ausztriában. Az Euroasia Nemzetközi Versenyen 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is első helyezést ért el. Jelenleg a Tokiói Művészeti Egyetem mesterképzését végzi Takashi Simizu osztályában.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.