A görög falu, ami szép lassan elsüllyed a semmibe

Néhány évvel ezelőtt még háromszáz családnak adott otthont, ma viszont inkább egy háború sújtotta övezetre emlékeztet.

Ha szellemvárosokról hallunk, akkor jó eséllyel egy gazdasági okból – így például az óriási bányák kimerülése, a gyárak bezárása, vagy épp egy pémzügyi válság miatt – elhagyott településre gondolunk, amit a természet szép lassan visszafoglal magának. Vannak azonban esetek, mikor nem egy hasonló folyamat, hanem egy természeti katasztrófának, vagy emberi mulasztásnak betudhatóan válik néptelenné egy település.


A Görögország közepén fekvő Ropoto mindkét okot kimeríti, hiszen a hatvanas évek derekán a föld egyszer csak repedezni kezdett, egy esetleges földcsuszamlás lehetőségét előrevetítve. A hatóságokat és a lakókat ez azonban nem igazán hatotta meg, így a következő ötven évben is nyugodt szívvel osztották az építési engedélyeket, a nyugalomra vágyó családok legifjabb generációi pedig sorra építették itt a házaikat.

Öt évvel ezelőtt, 2012. április 12-én azonban eljött a vég: a település egy részét egy óriási földcsuszamlás döntötte romba, az épületek jó részét pedig lakhatatlanná tette. Háromszáz család vált földönfutóvá.


A csapadékelvezetés hiánya miatt bekövetkezett eseményt azóta tucatnyi apróbb csuszamlás követte, így az épen maradt házak is lassan süllyedni kezdtek. A lakók persze továbbra is remélik, hogy a folyamat egyszer véget ér, ők pedig visszaköltözhetnek az otthonaikba, erre azonban nincs igazán esély.

A görög államot mindez azonban nem hatja meg, így – a Greek Reporter által tavaly készített dokumentumfilm szerint – a még álló házzal rendelkezőknek továbbra is építményadót kell fizetniük, az otthonukat elvesztett embereknek pedig semmiféle segítséget nem nyújtottak a költözéshez, sőt, a filmet végigkísérő, a települést egykor vezető Jorgosz Roubies szerint sokukat szó szerint tűzoltók rángatták ki a házaikból:

A terület 2012 óta legalább tíz-tizenöt centiméterrel süllyedt, az itt élők megélhetését biztosító almafák ezreit pedig már senki nem gondozza. Azóta jórészt csak katasztrófaturisták járnak a faluban, ami néhány év múlva már biztosan a földdel lesz egyenlővé.

A ropotóiaknak pedig senki sem szolgáltat igazságot.

forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.