Megfékezték a Berlin közelében pusztító erdőtüzet

A lángok terjedését sikerült megállítani, és sikerült ellenőrzés alá vonni a tűz martalékává lett terület nagy részét – nyilatkozott Karl-Heinz Schröter, a Berlin körül elterülő Brandenburg tartomány belügyminisztere.

Megfékezték a Berlin közelében pusztító erdőtüzet

Az erdőtűz csütörtökön keletkezett, a fővárostól délnyugatra nagyjából 50 kilométerre, a Jüteborg nevű kisváros térségében. Péntek reggelre már 400 hektáron, egy 530 futballpálya nagyságú területen pusztított.

A lángok megfékezésén 600-an dolgoznak, a tűzoltókat a katasztrófavédelem, a német hadsereg (Bundeswehr) és a szövetségi rendőrség is támogatja, helikoptereket és vízágyúkat is bevetettek. Az oltás a lakosságot fenyegető közvetlen veszély elhárítása után is még sokáig tarthat, az utolsó tűzfészkek kioltásáig több nap telhet el – mondta a miniszter.

A munkát nehezíti, hogy a talajban jelentős mennyiségben vannak második világháborús gránátok és bombák, már több robbanás is történt

– jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság, amely szerint a katasztrófának nincs sérültje. A tűz miatt csütörtökön kiürítettek három községet, több mint 500 embernek kellett elhagyni az otthonát. A füst péntekre virradóra elérte Berlint, de délelőtt megfordult a szél és így megszűnt az égett szag. Németország több régióját hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és Brandenburgban április óta nem hullott számottevő csapadék.

Forrás: dehir.hu