Rakétákat lőttek ki a líbiai főváros repülőterének irányába

Két rakétát lőttek ki kedden késő éjszaka a líbiai főváros, Tripoli egyetlen működő repülőtere irányába – közölték szemtanúk; a Mitiga repülőtérre tartó járatokat átirányították a Tripolitól 200 kilométerre fekvő Miszrátába.

Rakétákat lőttek ki a líbiai főváros repülőterének irányába

Ismét lezárták a Tripoli repülőterét

Tripoli lakosok beszámolója szerint a repülőtér környékén robbanások zaja verte fel az éjszakai csendet, egy rakétát pedig látni lehetett, ahogy a Földközi-tengerbe csapódik. A jelentések szerint a rakéták becsapódásának nincsenek áldozatai. A Matiga repülőtér augusztus 31. és szeptember 6. között zárva tartott rivális fegyveres csoportok harcai miatt. A múlt héten is legalább három rakéta csapódott be a repülőtér közelében.

A tripoli repülőtér végül múlt hét pénteken nyitotta meg újra kapuit, miután az ellenségeskedő csoportok tűzszünetben állapodtak meg Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottjának felügyelete alatt. A líbiai főváros ellenőrzéséért augusztus 27-én kitört, több mint egy hétig tomboló harcokban legkevesebb 61 ember vesztette életét és 159-en sebesültek meg, több száz családot kellett kitelepíteni Tripoli biztonságosabb kerületeibe vagy a főváros melletti kisebb városokba.

Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik. Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

Forrás: dehir.hu