Rekordszámú, csaknem ezer demonstrációt tartottak tavaly Brüsszelben

Rekordszámú, közel ezer demonstrációt tartottak tavaly Brüsszelben, a tüntetések mintegy 80 százalékának nem volt köze közvetlenül belga ügyekhez – jelentette a helyi sajtó hétfőn.

    Philippe Close polgármester arról számolt be, hogy 2018-ban 995 – azaz átlagosan napi három – tüntetést tartottak a belga fővárosban, kétszer többet, mint 2010-ben.
    Mint mondta, a tiltakozásoknak mindössze nagyjából 20 százaléka kapcsolódott közvetlenül belga ügyekhez, a többi esetben azért Brüsszel volt a helyszín, mert ez az európai uniós intézmények székhelye.
    Kiemelte egyebek mellett a tavalyi katalán függetlenségpárti tüntetést, amelyre mintegy 50 ezer katalán érkezett repülőkkel, buszokkal, autóval Spanyolországból.
    “A világ egyik tüntetésfővárosa lettünk” – fogalmazott Close a Le Soir című helyi napilapnak adott interjújában.
    A polgármester közölte, hogy évente átlagosan három-négy demonstrációra nem adnak engedélyt, a gyülekezési szabadság ugyanis alapvető jog egy demokráciában.
    Hozzátette, fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a véleménynyilvánítás szabadsága és a város zavartalan, normális életének biztosítása között.

MTI