A lovagrend zalai vetélkedőt szervez középiskolásoknak

A Nemzetközi Szent György Lovagrend Zala megyei priorátusához tartozó szervezők ismeretei szerint e témakörben ennyire átfogó vetélkedősorozat még nem mozgatta meg a zalai középiskolásokat, mint amilyen a zalai tankerületek és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, a város önkormányzata, valamint a megyei tudományos műhelyek és közgyűjtemények partnerségével ez évben megvalósul Zalában, mondta lovag Ferge László.

– Az 1326-ban alakult, világi és katonai missziót betöltő lovagrendünk egyetemes célja az elesettek gyámolítása mellett a nemzeti hagyományok, történelmi értékek ápolása, azok átadása a következő generációknak – fogalmazott a szervezést, a részt vevő szervezetek koordinálását magára vállaló nyugalmazott őrnagy. A megfogalmazott célokat követve jött létre 2005-ben a Nemzetközi Szent György Lovagrend.

– Ennek jegyében emléktáblákat is avattunk már, s tervezzük új felavatását is. A nemzetközi lovagrend egyesületi formában működik, a zalai, jelenleg 22 tagot számláló priorátus ennek a tagszervezete, melynek elnöke dr. Gondos Ferenc prior, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese. A következő hónapokban lebonyolítandó vetélkedősorozatot a 170 évvel ezelőtt zajlott 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezzük, s várjuk a zalai középiskolások aktivitását.

A széles körű összefogást jelzi, hogy a feladatokat összeállító 12 fős csapat a csatlakozó szervezetek munkatársai közül került ki, így a zalai történészek jóvoltából az egykori zalai eseményekbe is betekinthetnek a részt vevő fiatalok.

Lovag Ferge László Fotó: PU

– Úgy véljük, a szabadságharc is az összefogást jelképezi. Különböző foglalkozási ágak, nemzetiségek tagjai küzdöttek egy célért, szeretnénk, ha a gyerekek ezt megéreznék, megértenék – mondta Ferge László.

A háromfordulós vetélkedő első eredményhirdetésének helyszínét a zalaegerszegi tankerület adja. Ennek kapcsán Kajári Attila tankerületi igazgató jelezte, minden intézményük diákjainak javasolják a részvételt, s maguk is közreműködnek a népszerűsítésben, a szervezésben, és természetesen a díjazáshoz is hozzájárulnak. A díjak egyébként vonzók, hiszen több tízezer forint értékű jutalom várja a jól teljesítő megyebeli tanulókat.

– A májusi 2. forduló utáni eredményhirdetés házigazdája a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, szeretnénk, ha a mi diákjaink érdeklődését is felkeltené a vetélkedő – mondta Szabó Károly, a ZSZC főigazgatója, hozzátéve, a támogatásból is kiveszik a részüket.
– A lovagrend honlapján (nszgylovagrend.hu) megtalál­hatók a feladatlapok és az irodalmi jegyzék is, amely segíti a sikeres kitöltést – tette hozzá Ferge László, jelezve, a sorozat végén a felkészítő tanárok munkáját is megköszönik. Ehhez számos cégben leltek önzetlen partnerre, akik a szervezés magas színvonalához és a jutalmakhoz járulnak hozzá.

A vetélkedő áttekinti a forradalom állomásait, nagy alakjait, a szabadságharc leverésének folyamatát. A feladatlapok ma érkeztek az iskolákba, a kitöltött lapokat zárt borítékban kérik vissza a szervezők, ezeket az iskolákban is le lehet adni, onnan gyűjtik össze. A zalaegerszegi postacím a Magyar Honvédség Toborzó Irodája. Az első forduló májusban zárul, az utolsó október elején, remélhetőleg minél több zalai középiskolás diák részvételével.

forrás: zaol.hu