Feloldották a tűzgyújtási tilalmat, de vigyázni kell!

Szeptember 12-én végre feloldották a tűzgyújtási tilalmat, ami közel három hónapig volt érvényben. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonban figyelmeztet: továbbra is tartsuk be a szabályokat!

A hőmérséklet csökkenésével és az ősz beköszöntével sok helyütt megkezdik az őszi kerti munkálatokat. Legtöbb esetben a fákról lehullott leveleket gyűjtik kisebb-nagyobb halmokban és számos esetben a környezetre legkárosabb megsemmisítési módot választják, azaz elégetik azt. Ezen tevékenységek elvégzése előtt mindenkinek ajánlott tájékozódni az égetés szabályairól!

Sok esetben ez a jelentéktelennek tűnő kis égetés, meglehetősen nagy kiterjedésű szabadtéri tűzzé tud nőni emberi figyelmetlenség miatt. Az ilyen esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Ezek a tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság – írta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.