Megújult a központi ügyelet Zalaegerszegen

A megyeszékhelyi egészségügyi alapellátó intézmények felújításának újabb mozzanatát jelentették be pénteken, amikor átadták korszerűsítés után a háziorvosi központi ügyeletet.

A zalaegerszegi önkormányzat a településfejlesztési operatív programból 353 millió forintot költhet az alapellátási intézményeire, és a huszonhárom megyei jogú város közül élen áll a felújításokban, emlékeztetett Balaicz Zoltán polgármester a tegnap délelőtti eseményen.

Az átadás utáni pillanatok: (balról) Ladányi Ibolya, Buktáné dr. Hetesi Magdolna, az OEP Nyugat-dunántúli Területi Hivatala irodavezetője, Bali Zoltán, Balaicz Zoltán és Vigh László Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Botfy utcában található háziorvosi központi ügyelet a megyeszékhely és 78 település 100 ezer polgárát látja el. Napközben és este 3 felnőtt- és 1 gyermekorvos, míg 22 óra után 2 felnőtt- és 1 gyermekorvos érhető el. Az ügyelet hét közben 16 és 8 óra között, hétvégeken, ünnepnapokon 24 órában vehető igénybe.

Az elmúlt esztendőben 17 ezernél több esetet láttak el, ebből hétezret meghaladó volt a gyermekpáciensek száma.

Bruttó 20 millió forintos felújítás

A február elején kezdődött három hónapos felújítás bruttó költsége meghaladta a 20 millió forintot. A belső teret kisebb mértékben átalakították, többek között új személyzeti WC-t alakítottak ki, új nyílászárókat építettek be, helyenként új padló és falburkolat készült, néhány helyen átépítették a villamos hálózatot, illetve a gépészeti rendszert, valamint klimatizálták a két váróhelyiséget. A korszerűsítéshez 7,7 millió forint értékben eszközbeszerzés is társult: gépkocsit, irodatechnikai és orvostechnikai eszközöket, bútorokat, valamint hűtőt vásároltak.

A polgármester beszédében utalt rá, már csak két intézmény korszerűsítése van hátra. Az egyik az andráshidai orvosi rendelő, amit jövő héten átadnak, és hamarosan kezdődhet a munka a Petőfi utcai védőnői körzetben is.

Többet költenek az egészségügyre

Az egészségügyre az eddiginél többet tud költeni a következő időszakban a kormány, ennek egyik biztosítéka, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma élére egészségügyi szakember került. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta az átadáson. Mint fogalmazott, az ország gazdasági kilátásai jók, a növekedés elérheti a 4,5-5 százalékot is. Ebből pedig több jut az egészségügyi fejlesztésekre és folytatódik az ágazatban dolgozók bérének emelése. Arról is beszélt, hogy rövidesen folytatódhat a megyei kórházban félbemaradt épületkorszerűsítés, az ehhez szükséges közbeszerzési eljárás elkezdődött.

A térség önkormányzati képviselője, Bali Zoltán köszönetet mondott az orvosi rendelő korszerűsítésében közreműködőknek. Fontosnak tartotta, hogy az egészségügyi intézmények elsőbbséget élveztek a városi fejlesztések sorában. A felújítás alatt a központi ügyelet a kórházban működött, mégpedig folyamatosan és zavartalanul, amiben kiemelkedő részük volt az ügyelet munkatársainak, ezt Ladányi Ibolya, a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője emelte ki.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük