Minden ami krumpli – Így zajlott a Gyenesdiási Burgonyanap

Levestől a főételen át a desszertig minden fogás készíthető krumpliból – mindezt be is mutatták a Gyenesdiási Burgonyanap főzőcsapatának résztvevői.

Pásztorpite, sztrapacska, tócsi, dödölle, paprikáskrumpli, burgonyás desszert – csak néhány az ételek közül, melyek a termelői piacon megrendezett Burgonyanap főzőversenyén készültek.

– Tíz csapat érkezett, így több mint száz fő főz itt együtt. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyon sokféle ételt főztek- emelte ki Vaszily Zsolt szervező.

Az elkészült ételeket meg is kóstolhatták a vendégek, s természetesen a zsűri is: az ítészek a tálalást is figyelték.

– A burgonyás ételek ma már nagyon népszerűek. Sok bennük az innováció: rejtik azokat a lehetőségeket, melyekkel különlegessé tehető egy menüsor – mondta Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, a zsűri elnöke. Az első helyezett csapat, a Bagázs meg is mutatta ezt: hiszen levest, főételt és desszertet is kínáltak- természetesen mindegyikben volt burgonya.

A rendezvény fő célja, hogy a Georgikon Burgonyakutatási Központjában nemesített keszthelyi burgonyafajtákat megismerje a közönség – bemutatóra és vásárra is várták a vendégeket. A zsűrielnök szerint az emberek már egyre inkább tudják, hogy különböző főzési típusú burgonyák léteznek, így ételhez illó fajtát érdemes választani.

A Burgonyanaphoz csatlakozott a gyenesdiási Kertbarát kör és a részeként működő Chili klub is. Volner Lajos elnök elmondta: tavasszal palántákat osztottak szét több mint hatvan helyi családnak, most pedig a termés mustráját rendezték meg, A krumplit és a paprika ötvözetére pedig Somogyi Zoltán Max gasztronómiai tanácsadó mutatott példát: csilis-burgonyás mártogatósát kóstolhatták a vendégek.

A közönséget fellépők műsora, Kovácsovics Fruzsina gyermekkoncertje és a Roulette együttes tánczenés buli ja is szórakoztatta.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.