Nincs változás az útdíjakban Szlovéniában

Továbbra sem emelkedett a gyorsforgalmi úthálózat használati díja Szlovéniában – derült ki az ottani autópálya-kezelő állami társaság, a DARS tájékoztatójából. A szomszédos országban évek óta nincs változás a tarifában, köszönhetően többek közt az alacsony mértékű inflációnak. 

Szlovéniában a 3,5 tonna össztömeget el nem érő járművekre, azaz a motorkerékpárokra, személygépkocsikra és kishaszonjárművekre alig több mint tíz esztendeje, 2008. július elsejével vezették be a jelenlegi átalánydíjas/matricás úthasználati rendszert. Azt megelőzően a fenti járműtípusokra is kilométer-arányos fizetési kötelezettség volt érvényben, amit fizetőkapuknál kellett a közlekedőknek leróniuk. A változással az átalánydíjas rendszerre három kategóriát jelölt ki az autópálya-kezelő, s a matricák érvényességére – a kezdeti kísérleti időszakot követően – három különböző időtartamot határozott meg.

A személygépkocsik éves díja 110, a havi tarifa 30, a heti pedig 15 euró marad Fotó: Shutterstock

A személygépkocsik éves díja 2019-re vonatkozóan továbbra is 110, míg a havi tarifa 30, a heti pedig 15 euró marad. A motorkerékpárok után fizetendő díj ezen összegek felét teszi ki. A harmadik, úgynevezett 2B kategóriába egyes nyitott és zárt teherautók, furgonok, továbbá személyszállításra használt kishaszonjárművek tartoznak. Olyan járművek, amelyeknél az első tengely feletti magasság meghaladja a 130 centimétert, ám össztömegük az esetleges utánfutóval együtt sem lépi túl a 3,5 tonnát. Ezeknek az úthasználati díja kétszerese a 2A, azaz a személy- és lakóautók kategóriájába sorolt járművekének. S hogy pontosan melyik típusok tartoznak a 2B kategóriába, arról részletes lista található a DARS internetes honlapján.

A 2019-es esztendőre megváltott, egész évre szóló matricák érvényességi ideje 2020. január 31-ig tart.

Az úthasználati díj a DARS tájékoztatója szerint egyes magyarországi helyszíneken – az Autóklub ügyfélszolgálati irodáiban, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. üzemmérnökségeinél, illetve bizonyos benzinkutakon – is megváltható. Zalában Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Lentiben, Letenyén, Rédicsen, Eszteregnyén és Zalakomárban találhatók értékesítési pontok.

A három és fél tonnát meghaladó össztömegű gépjárműveknél továbbra is a megtett kilométerekkel arányos díjfizetési kötelezettség van érvényben Szlovéniában.

Forrás: zaol.hu