Hatalmas üreg tátong a világ legveszélyesebb gleccserében

A nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser mintegy 182 ezer négyzetkilométeren terül el, és egyes kutatók a világ legveszélyesebb gleccserének tartják – írja az Express.

A jégtömeg eltűnésével 65 centiméterrel emelkedne meg az óceánok szintje.

Sőt a gleccser további jeges területeket is véd, amelyek elolvadva további 2,5 méterrel emelhetnék meg a tengerszintet.

A NASA szakértői a közelmúltban a Thwaites-gleccsert vizsgálva egy eddig ismeretlen, 300 méter magas üreget fedeztek fel benne. Az üreg napról napra növekszik.

A számítások alapján a lyuk helyén egykor nagyjából 14 milliárd tonna jég volt, ennek nagy része az elmúlt három év során olvadt el. Eric Rignot, a NASA munkatársa és a gleccsert elemző csapat tagja szerint egy ideje gyanították, hogy a Thwaites nem kapcsolódik kellően a mélyben meghúzódó kőzethez, az új felfedezés azonban így is meglepte őket.

A gleccserek alatti üregek mérete fontos szerepet játszik az olvadásukban, mivel ahogy egyre több hő és víz kerül a gleccser alá, az egyre gyorsabban olvad

– nyilatkozta Pietro Milillo, a csapat tagja.

A Thwaites-gleccser zsugorodása napjainkban a tengerszint emelkedésének 4 százalékáért felelős. Mivel a jégtömeg olvadása komoly fenyegetést jelent a tengerparti közösségekre, kiemelten fontos megismerni a gleccserben zajló folyamatokat. Idén egy öt évig tartó projekt fog indulni, melynek célja megválaszolni a legfontosabb kérdéseket a gleccserrel kapcsolatban.

forrás: 24.hu