Jövőre érkezik a történelem első mesterséges meteorhullása

A parányi műholdat egy tokiói cég, az ALE tervezte, és jövőre kezd el üzemelni – írja a Japan Today. Az űreszköz parancsra fog parányi labdákat kibocsátani, amelyek a légkörben elégve mesterséges meteorhullásokat idéznek elő.

A szerkezetet szállító rakétát a Japán Űrügynökség bocsátotta fel az Ucsinoura Űrközpontról helyi idő szerint péntek reggel. A rakéta összesen hét ultrakicsi, különböző technikai újításokat bemutató műholdat vitt az űrbe. Fudzsimoto Nobujosi szóvivő azt nyilatkozta, péntek délben már pályára is állt az első űreszköz.

Az ALE szerint a történelem első mesterséges meteoresőjét 2020 tavaszán csodálhatják meg Hirosima lakói.

A műholdhoz összesen 400, speciális kémiájú gömböcske tartozik. Összetételüknek köszönhetően a parányi objektumok akár színes meteorhullást is kiválthatnak. A labdácskák másodpercekig égnek majd, ráadásul kifejezetten fényesek lesznek, így a fényszennyezett területekről és jól fogják látni őket. Egy-egy meteoreső során 20 gömböt engednek majd ki, így összesen 20-30 eseményt idézhetnek elő.

Az ALE azt tervezi, hogy 2019 még egy űreszközt felbocsát, hosszú távú céljuk pedig az, hogy világszerte idézzenek elő mesterséges meteorhullásokat.

Forrás: 24.hu