Kiderítették, hogy milyen vírus okozhatja a következő globális járványt

Egy új jelentésben a kutatók azt járják körül, hogy milyen mikroorganizmus áll majd a következő globális járvány hátterében – számol be a Live Science.

A szakértők szerint az Ebolához és Zikához hasonló patogének valószínűleg nem fognak globális pandémiát kiváltani. Sokkal nagyobb veszélyt jelenthetnek viszont a levegőben terjedő vírusok.

Sokkal komolyabban kell vennünk a légúti vírusokat. Nagy hangsúly van azokon a betegségeken, melyek nem lesznek képesek úgy megváltoztatni a civilizációt, ahogy egy légúton keresztül terjedő kórokozó lenne képes

– nyilatkozta Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ munkatársa és a jelentés vezető szerzője.

A pandémiákra való felkészülés során a szakértők rendszerint azokra a mikroorganizmusokra koncentrálnak, melyek már korábban is okoztak nagyobb járványokat. A módszerrel azonban van egy komoly probléma: nem számol az ismeretlen patogénekkel és a történelem előtti járványokkal.

Az új kutatásban a csapat anélkül kezdett el vizsgálódni, hogy meghatározták volna, miféle kórokozókat is keresnek. A csapat a szakirodalom elemzésével felmérte, hogy mekkora eséllyel okozhatnak járványt az egyes mikroorganizmusok, majd több mint 120 szakértővel készítettek interjút.

magnetic resonance image, mri scan of the brain
Új gyilkos kórokozó okozhat világjárványt

Az Egészségügyi Világszervezet egy titokzatos kórral frissítette a világméretű járványokat okozó betegségek listáját.

A kutatás alapján a következő globális katasztrófát egy levegőben terjedő, már a tünetek jelentkezése előtt fertőző kórokozó válthatja ki. A betegséget egy olyan mikroorganizmus okozhatja, mellyel szemben az emberek többségének nincs védettsége. A járvány kitörésekor valószínűleg nem lesz gyógyszer a betegségre.

A járvány során a halálozási arány viszonylag alacsony maradhat. Ez meglepő lehet, valójában azonban a magas halálozási arány nem kedvez a fertőzés terjedésének. A hírhedt spanyolnátha idején például csupán a megfertőzöttek 2,5 százaléka halt meg, a járvány nagysága miatt azonban így is 50 millió emberrel végzett.

A vizsgálat azt is felfedte, hogy a következő globális pandémáit egy RNS-vírus okozhatja, az ilyen típusú mikroorganizmusok ugyanis viszonylag gyorsan mutálódnak. Ebbe a csoportba tartoznak többek közt az influenza kórokozói is.

A jelentés szerzői ezért azt javasolják, hogy a szakértők fektessenek nagyobb hangsúlyt az RNS-vírusok elleni készítmények fejlesztésére. A kutatók szerint az is fontos lenne, hogy az orvosok a különböző vírusos megbetegedésekkor pontosan határozzák meg, hogy milyen kórokozó fertőzte meg a pácienst.

forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük