Mélytengeri szörnyet ölt a műanyag

Az angol környezetvédelmi csoport, a Blue Planet Society a közelmúltban megdöbbentő felvételt posztolt egy bojtosúszójú halról – számol be az IFLScience. A képen az látható, hogy az állat hasa tele van hulladékkal.

A Blue Planet Society az IFLScience megkeresésére azt válaszolta, hogy a fotót még 2016-ban készítette egy indonéz halász, a felvétel azonban nem kapott kellő nyilvánosságot.

A bojtosúszójú halakról sokáig úgy hitték a kutatók, hogy évmilliókkal ezelőtt kihaltak. 1938-ban azonban azonosítottak néhány egyedet Dél-Afrika partjaitól nem messze, az Indiai-óceán mélyén. Az indiai bojtosúszójú hal, a ma élő két bojtosúszójú halfaj egyike, jelenleg sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A szakértők szerint nagyjából 10 000 példány maradhatott fenn a fajból.

Bár az állatokat nem szokták elfogyasztani, járulékos fogásként gyakran így is hálókban végzik.

Különleges kinézetük miatt ráadásul sokan próbálják akváriumban tartani a bojtosúszójú halakat. Igaz, az állatok nem élnek sokáig fogságban.

A Blue Planet Society a megdöbbentő kép megosztásával arra akarta felhívni a figyelmet, hogy változtatnunk kell az életmódunkon. John Hourston, a szervezet alapítója szerint sok fogyasztói terméket gyártó vállalat tisztában van a veszélyes helyzettel, pénzügyi és egyéb okok miatt mégsem tesznek elég gyors lépéseket. A Blue Planet Society célja az, hogy nyomást gyakoroljanak az efféle vállalatokra.

Kiemelt kép: Thinkstock

Forrás: 24.hu