Miért érezzük forrónak a csípős ételeket?

Egy erősebb csilipaprika elrágva még szobahőmérsékleten is perzselően forrónak tűnhet, és heves izzadást válthat ki. Az ember ilyenkor jéghideg vízre vágyik, igaz, a folyadék sem segít enyhíteni az égető érzést. Ahhoz, hogy megértsük, mi áll a jelenségben, az emberi ízlelőrendszert kell megvizsgálni – írja a Wired.

A csípős paprikák egyik legjellegzetesebb összetevője, a kapszaicin egy speciális receptortípushoz, a nyelvben, szájban és bőrben található VR1 receptorokhoz kapcsolódnak. Miután a kapszaicin ezen receptorokhoz kötődött, az érző idegsejt olyan jelet küld tovább, amely a csípős ingerre utal.

A folyamatban az a furcsa, hogy a VR1 receptorok nem azért fejlődtek ki, hogy a kapszaicint azonosítsák.

Az idegvégződések eredeti feladata az, hogy a hőt észleljék, és figyelmeztessenek, ha egészségünkre károsan meleg táplálékot akarunk magunkhoz venni.

Éppen emiatt van az, hogy amikor csípőset veszünk magunkhoz, a VR1 receptorok a kapszaicintól „megzavarodnak”, és azt hiszik, hogy valami forró étellel van dolguk. Így hővel kapcsolatos ingert továbbítanak az agy felé.

Mivel a kapszaicin képes tartósan érzéketlenné tenni az idegvégződéseket, akik rendszeresen fogyasztanak a vegyületből, kevésbé érzik forrónak a csípős ételeket.

Forrás: 24.hu