Veszélyben a szexmániás erszényesek

Andrew Baker, a Queenslandi Technológiai Egyetem munkatársa 2013-ban fedezte fel a feketefarkú Swainson-erszényesmenyétet és az ezüstfejű erszényesmenyétet – írja az IFLScience.

Viszonylag ritkán lehet új emlősfajokat felfedezni az olyan fejlett országokban, mint Ausztrália

– nyilatkozta Baker. A szakértő hozzátette, a két fajt hegycsúcsok közelében azonosították, ahová a klímaváltozás elől menekülhettek fel.

A kutatók szerint Ausztráliában a legrosszabb az emlősök pusztulási aránya. Baker most abban bízik, hogy a két faj védetté nyilvánítása segíteni fog.

Az erszényesmenyétek hírhedtek bizarr szexuális viselkedésükről.

Az állatvilágban nem ritka, hogy az élőlények kockáztatnak a párosodás kedvéért, egyes fajok azonban a biztos halált vállalva szaporodnak.

Ilyen élőlények az erszényesmenyétek is. A párzási szezon megkezdésekor ugyanis a hímek felhagynak a táplálkozással és az alvással, és egész nap a párosodásra koncentrálnak. A megterhelő tevékenység hatására a hímek általában elpusztulnak, így gyakran előfordul, hogy egy populációban a szezon végére csak nőstények maradnak.

Úgy tűnik, hogy a szokatlan viselkedés jól bevált, hiszen az erszényesmenyétek évmilliók óta léteznek. Az európaiak megérkezése azonban veszélybe sodorta az állatokat. A gyarmatosítók ugyanis veszélyes ragadozókat (például macskákat) hoztak magukkal, ráadásul a tájat is átalakították.

Baker 2015-ben két másik erszényesmenyétfajt is azonosított, ezek természetvédelmi besorolására viszont még várni kell. A szakértő bízik benne, hogy az évek során egyre több újabb fajt fedezhet fel Ausztráliában.

forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük