Kinek van nagyobb?

Cristiano Ronaldo évi 50 millió eurót biztosan hazavisz a Real Madrid futballklubbal és a Nike sportmárkával kötött szerződéseinek hála. Hogy a CR7-re keresztelt divatháza, illetve a már négy városban is működő hotellánca mennyit termel pluszban, azt jótékony homály fedi. Mindenesetre nem járhat messze az igazságtól, aki azt tippeli, hogy a világ egyik legjobban fizetett sportolójának néhány tíz millió euró innen is befolyik.

A gazdagság Maslow-piramisának egyik mérföldköve a privát repülőgép.

Ronaldo is felkapaszkodott idáig, be is szerzett egy 35 millió eurós Gulfstream G650-es gépet.

Cristiano Ronaldo 35 millió eurós Gulfstream G650-es gépével nem szégyenkezhet
Fotó: AFP

A 19 fős luxusjettel CR igazán nem szégyenkezhet, egészen addig, amíg szembe nem jön vele mondjuk Brunei szultánjának luxus Boeing 747–430-asa. Ennél a találkozásnál ugyanis a portugál sztár is kénytelen szembesülni azzal, hogy nem ő a legnagyobb hal az óceánban. Következzenek az igazi repülő cápák!

100 millió dolláros madár

Donald Trump amerikai elnök ma már az Air Force One-nal repdes, mindenesetre volt min megszoknia a magánrepülős életérzést. Korábban egy 200 ülőhelyesre tervezett Boeing 757-es szállította a milliárdost, amelynek már a pedigréje sem mindennapos.

Donald Trump magángépét Paul Allen Microsoft-társalapítótól vásárolta, amit aztán átalakíttatott
Fotó: AFP

A gép eredetileg Paul Allen Microsoft-társalapítót szolgálta, tőle vásárolta meg az ingatlanfejlesztésben utazó Trump. Ha már így alakult, nem félt hozzányúlni a repülőgéphez és a saját maga ízlésének megfelelően átalakítani.

Az aranymániás Trump első körben aranyozott csaptelepeket és biztonsági öveket szereltetett fel, majd kialakított egy tekintélyes méretű hálószobát is a fedélzeten.

Ezt később megfejelte egy moziteremmel. Trumpról közismert, hogy nagy televízió-rajongó, a Twitteren sokszor valós időben kommentálja az esti show-műsorokat. A gép ára 100 millió dollár.

VIP

Joseph Lau nem csupán hongkongi ingatlanmilliárdos, hanem valóságos playboy.

Boeing 747–81- es, VIP limitált felszereltségű egyedi gépe például kétszintes, amelyeket csigalépcső köt össze egymással.

A speciális belső megoldások itt még nem érnek véget, Lau ugyanis boltíves mennyezeti elemeket is beépíttetett. A 747-es dizájnja mégsem egységes, mivel a milliárdos ragaszkodott hozzá, hogy a mindennapos környezetéhez igazítsák a belteret. Így aztán az egyes lakosztályok (több kialakítására is futotta Lau vagyonából) teljesen eltérnek egymástól, van, amelyik egy irodaházhoz hasonlít, van, amelyik egy tóparti vendégházhoz. Az ingatlanmágnás két tárgyalás között szereti testedzéssel levezetni a feszültséget, ezért aztán a fedélzeten egy tornaterem is helyet kapott.

A Chelsea is ezzel repül

Roman Abramovics orosz oligarchát a földön a londoni Chelsea futballklub tulajdonosaként ismerik, de a levegőben biztosan a Boeing 767–33A/ER típusú repülőgépéről híres. Az üzletember megszállottja a luxusjárműveknek, a jachtja is a világ legdrágábbjai között van, de a „Bandita” névre keresztelt szuperjetje tényleg párját ritkítja. A dizájn leghangsúlyosabb elemeit a gesztenyefa és az aranyberakások adják, de szorítottak helyet egy 30 fős étkezőnek és hálószobának is.

Sok mindennel lehet vádolni Abramovicsot, de hogy smucig lenne, azzal biztosan nem.

A klubtulajdonos ugyanis nemcsak üzleti célokra használja a felcicomázott 767-est, ugyanis a Chelsea labdarúgócsapatát is ezzel a géppel szállítja egyik meccsről a másikra. Hely van bőven: a gép papíron csaknem 400 fő befogadására képes, személyzettel együtt. A repülőgép 170 millió dollárt kóstál.

A szultán gépe

Hassanal Bolkiah Brunei szultánja, ha valakinek, akkor neki biztosan jár egy Boeing 747–430-as 233 millió dollárért. A szultán természetesen az arany megszállottja, ez pedig meg is látszik a gépen.

Brunei szultánja az egyik leggazdagabb uralkodó a világon, s olyan repülőt használ, amelynek a beltere drágább, mint maga a repülő
Fotó: Shutterstock

Az alapára ugyanis „mindössze” 100 millió dollár volt, a fedélzetre érve viszont nem marad kérdés, hogy hová tűnt a fennmaradó 130 millió dollár. Nem csupán a nappali, illetve a tárgyalók, hanem a fürdő is úszik az aranyban.

Brunei szultánja az egyik leggazdagabb uralkodó a világon, és érdemes észrevenni, hogy egy olyan repülőt használ, amelynek a beltere drágább, mint maga a repülő.

Még a bútorokat is arannyal vonták be, de a fedélzeten sok a gyémánt- és kristályberakás is. A gép 345 fő befogadására alkalmas, vagyis a szultán személyzete és diplomáciai csapata is kényelmesen elfér.

Atomszoba

Durván 350 millió dollárra becsülik azt az Airbus A340–313X repülőgépet, amely Alisher Usmanov üzbég származású milliárdost repteti. Usmanovot a 15 milliárd dolláros vagyonával az ötödik leggazdagabb oroszként tartják számon a különböző üzleti rangsorok. Hiába az irdatlan vagyon, az üzletember számára a család az első: magángépét apja tiszteletére Bourkhannak nevezte el, ez is áll a gép oldalán. A szokott kényelmi extrák mellett az Airbust komoly biztonsági rendszer is védi, de ezek részleteiről keveset tudni.

Állítólag a fedélzeten van egy „atomszoba” is, amelyben még akkor is életben lehet maradni, ha a gép lezuhanna.

Az biztos, hogy Usmanov nem filléreskedett, és az alapáron 238 millió dollárt érő gépet alaposan felextrázta. Az A340-es egyetlen tank üzemanyaggal több mint 14 ezer kilométert képes megtenni, ami bizonyára összefüggésben van azzal, hogy egy ekkora Airbusön normál esetben 375 fő utazhat, Usmanov viszont a személyzettel együtt összesen 13 emberrel használja a repülőgépet. Érdekesség, hogy az üzbég privát gépe az orosz elnöki repülőgépnél is nagyobb.

Az ezeregy éjszaka meséi

Al-Waleed bin Talal szaúdi hercegnek valamiért több magángépre is szüksége van, az egyik ezek közül viszont az az Airbus A380, amelynél nincs ma drágább a világ magánrepülői között. A királyi család 63 éves tagja a világ 45. leggazdagabb embere a 18 milliárd dollárra taksált vagyonával.

A köznyelv „az arab Warren Buffett” néven emlegeti, ebben pedig van is némi igazság, tekintve, hogy a Four Seasons hotellánctól kezdve a 21st Century Fox filmforgalmazó cégig számos területen bír érdekeltséggel.

Az 500 millió dollárból átalakított Airbus háromszintes, minden további nélkül elfért benne egy garázs, ahol két Rolls-Royce parkol a herceg magángyűjteményéből.

Az 500 millió dollárból átalakított Airbus háromszintes, minden további nélkül elfért benne egy garázs, ahol két Rolls-Royce parkol a herceg magángyűjteményéből
Fotó: AFP

A legalsó szinten törökfürdő és szauna is működik, sőt, a fedélzeten Al-Waleed egy trónon foglal helyet, amelyet egyedül ő használhat. Ahhoz képest, hogy a herceg néhány éve a vagyona eljótékonykodásáról beszélt, a nemes gesztus egyáltalán nem látszik meg a pénztárcáján. Az enteriőr Az ezeregy éjszaka meséit másolja. Nincs aranyozás, tiszta arany viszont annál inkább, például a trónus is színarany. Al-Waleed nemcsak jó herceg, hanem jó hívő is: kialakított egy imaszobát is, amelyben az imaszőnyeg automatikusan Mekka felé navigálja magát.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük