Államkötvények vásárlása miatt vizsgálják az MNB-t

Az Európai Központi Bank (EKB) vizsgálatot folytat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyében, amelynek során a tiltott monetáris finanszírozás kerül középpontba – derült ki Mario Draghi EKB-elnök Sophie in ’t Veld európai parlamenti képviselőnek küldött leveléből. Az elnök szerint a magyar jegybank megsérthette az Európai Unió működéséről szóló törvény 123. cikkelyét, amelyben állampapírok elsődleges piaci vásárlását tiltották meg az uniós jegybankoknak. A kötvényeket másodlagos piacon megvehetik a jegybankok, de csak akkor, ha a vásárlás célja nem a piaci mechanizmusok befolyásolása.

Forrás: AFP

A levél szerint az MNB alapítványi hálózatát vizsgálják, ezen keresztül ugyanis vásárolhattak magyar állampapírt az elsődleges piacon, az állam finanszírozásának céljából. Ha kiderül, hogy valóban ez történt, akkor az EKB megállapíthatja a tiltott finanszírozást, amely után az Európai Központi Bank lépéseket tehet – folytatta Draghi –, kötelezettségszegési eljárás indulhat, amelynek keretében az EKB az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordulhat. Az EUB döntését köteles végrehajtani az MNB, és ha eljut idáig a folyamat, akkor elrendelhetik a tiltott finanszírozás megszüntetését.

Mario Draghi levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az EKB évek óta figyelemmel kíséri az MNB tevékenységét. Az Európai Központi Bank tavalyi éves jelentésében részletesen felvázolták, hogy az MNB 2014-ben és 2015-ben olyan programokat indított, amelyeknek nem célja a monetáris politika megvalósítása, hanem állami funkciókat tölt be, illetve alapítványain keresztül az államot finanszírozza kötvények vásárlásával. Az EKB már ebben a jelentésében is javasolta, hogy az MNB szüntesse meg az alapítványokon keresztüli államadósság-finanszírozást. Emellett a tőzsde többségi megvásárlását és a MARK Zrt. alapítását is figyelemmel kíséri az EKB, mivel ezekkel kapcsolatban is felmerülhet a tiltott finanszírozás. A dokumentum a kárrendezési alapnak nyújtott áthidaló kölcsönt is megemlíti, a jelentés szerint ez is felvetheti a tiltott finanszírozás kérdését, és „ennek nem szabad precedensként szolgálnia a későbbiekben”.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.