Diploma: jól vizsgázott a segítő program

Visszakapják első sikeres közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájuk árát jövő évtől a 35 évnél fiatalabbak.

A 34 500 forintig terjedő kedvezményt nemcsak a felsőoktatásban tanulók, hanem bárki igénybe veheti. A kormány azután döntött így, hogy időközben lezárult a Diplomamentő Program, amelyben 6363-an tanultak nyelvet és vizsgáztak sikerrel. Viszont továbbra is diákok tízezrei maradtak a diplomájuk nélkül, mert nem szerezték meg a végzettséghez szükséges nyelvvizsgát, 2006 és 2013 között nagyjából ötvenezren jártak hasonló cipőben.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2014-ben 8500-an, 2015-ben 9354-en, tavaly pedig 11 708-an nem vehették át a diplomájukat nyelvvizsga hiánya miatt. Az adatokból kitűnik, hogy a bajbajutottak száma évről évre magasabb, és rövidesen újra eléri az ötvenezret. Árnyalja a képet, hogy 2020-tól már felvételi követelmény lenne a középfokú nyelvvizsga. Korábban Rétvári Bence és Palkovics László államtitkárok úgy vélekedtek, hogy a nyelvtanításról az iskolának kell gondoskodnia, és a közoktatás alkalmas arra, hogy a tanulókat eljuttassa a középfokú nyelvvizsgáig.

A közelmúltban nagyjából 17 ezer gyerek bevonásával országos felmérés indult a középiskolások nyelvtudásának feltérképezésére, ez alkalommal megkérdezik a diákok, a szülők és a tanárok véleményét is. A szaktárcáknak jövő év június 30-áig stratégiát kell alkotnia az iskolai nyelvoktatás 2018-2027 közötti fejlesztésére. A nyelvvizsgázók között legtöbben húsz év alattiak, és az angol nyelvet a német követi a népszerűségi listán.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.