Illegális bevándorlás – Migrációkutató: Görögországban feszült a helyzet

Továbbra is feszült a migrációs helyzet Görögországban, miután a hatóságok a múlt hétvégén megakadályozták, hogy bevándorlók tömegesen Nyugat-Európába induljanak – mondta a Migrációkutató Intézet helyettes vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. 

    Janik Szabolcs hozzátette: az Európai Unió vezetői szerint ugyan lezárult a migrációs válság, a görögországi események azt mutatják, hogy továbbra is komoly igény mutatkozik a bevándorlók között arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába.
    Hangsúlyozta: átmenetileg lehetnek alacsonyak a bevándorlási statisztikák, de így is több mint 150 ezren jutottak be az Európai Unióba különböző földközi-tengeri útvonalakon 2018-ban.
    Az igazgatóhelyettes szerint állandó migrációs nyomás nehezedik az Európai Unióra. Mint mondta, Görögországban a táborok többszörösen túltelítettek, így bármikor elindulhat egy újabb karaván Nyugat-Európa felé. A migrációs szándékot nem lehet hatósági beavatkozással megállítani, és azon kellene dolgozni, hogy minél élhetőbb körülményeket teremtsenek a táborokban – magyarázta Janik Szabolcs.

MTI