Biczó Géza emlékére nyílt kiállítás Halason

Biczó Géza, festőművész-rajztanár és lánya, Biczó Ilona tiszteletére nyílt új kiállítás csütörtökön a Thorma János Múzeumban. A kiállítás megnyitóval együtt bemutatták a dédunoka, Fábián Dénes Zoltán által írt Biczó Géza című könyvet. 

Biczó Géza Kiskunhalas első jelentős képzőművésze volt, aki legtermékenyebb éveit töltötte a városban a református gimnázium rajz- és szépírás tanáraként. Halasi munkásságához kapcsolódva a kiállítást a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium főigazgatója, Bödecs Pál nyitotta meg.

– A művész 1875-1885 között volt gimnáziumunk tanára. Ez a fiatalember nagyszerű kapcsolatot ápolt a református egyházzal, ők támogatták, hogy Budapesten felsőfokú rajztanári képesítést szerezzen. Ő lett az első rajztanár Halason, aki főiskolai szakképesítéssel rendelkezett. Közben müncheni tanulmányúton is járt, és két tanévet szülővárosában, a nagykőrösi gimnáziumban tanított. Miután visszatért Halasra, még három évig dolgozott az iskolánkban – mondta Bödecs Pál.

A kiváló rajztehetség megfestette a város jeles polgárainak és az egyház kiemelkedő alakjainak, köztük Gyárfás Istvánnak is az olajportréját. Néhány általa készített arckép a Magyar Tudományos Akadémián található. 1873-tól két évtizeden át a Vasárnapi Újságot illusztrálta, megjelentek benne halasi népies zsánerportréi is. – A református egyház presbitere, Kiséri Péter Dénes írt kiváló karcolatokat Biczó Géza újságban megjelent rajzaihoz. 140 évvel ezelőtt ezt a hetilapot olvasták minden faluban és városban – hangsúlyozta Bödecs Pál.

A tárlaton Biczó Géza grafikái és festményei mellett, egyik lánya, Ilona – aki szintén festőművész – csendéletei, tanulmányrajzai, kiskunhalasi szélmalom képei és első világháborús grafikái is szerepelnek. A kiállítás május 19-ig tekinthető meg.

Képgaléria: Biczó Géza emlékére nyílt kiállítás Halason

A megnyitón jelen voltak Biczó Géza dédunokái is, Szigyártó Gyöngyi és Fábián Dénes Zoltán, akiknek a kiállítás képei és dokumentumai köszönhetők. Fábián Dénes Zoltán felmenőjéről szóló könyvét Szakál Aurél, a múzeum igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe.

Forrás: baon.hu