Barcelonai gázolás: Korábban testi sértés vádjával vették őrizetbe

A múlt heti barcelonai és cambrilsi merényletek előtt pár héttel a rendőrség őrizetbe vette Driss Oukabirt, a támadásokat elkövető terrorcsoport egyik feltételezett tagját, a barátnője ellen elkövetett testi sértés vádjával – írta pénteken az El Confidencial című spanyol internetes lap.

A férfit július 23-án vette őrizetbe lakásán a katalán rendőrség, amelyet Oukabir szomszédjai hívtak ki a helyszínre. Másnap a helyi, ripolli bíróság elé állították, távoltartási végzést adtak ki ellene, és megtiltották, hogy kapcsolatba lépjen barátnőjével. Habár Oukabir ellen barátnője nem kívánt feljelentést tenni, az ügyészség vizsgálatot indított.

Az ügyet augusztus 14-én, mindössze három nappal a barcelonai merénylet előtt tárgyalta volna a ripolli bíróság gyorsított eljárásban, amelyet Oukabir nem fogadott el, ezért ügyét a katalóniai Girona tartománybeli, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekben illetékes, hatos számú büntetőbíróságnak továbbították, amely jövő februártól tárgyalja az ügyet. Oukabir büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben egy hónapot ült börtönben szexuális bűncselekmény vádjával.

A spanyol biztonsági erők korábban őt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután megtalálták papírjait abban a furgonban, amellyel a barcelonai merényletet elkövették. A katalán rendőrség közzétette a fényképét is, mire Oukabir elment a ripolli rendőrőrsre, ahol bejelentette, hogy ellopták a papírjait. Driss Oukabirt ekkor vették őrizetbe. Azt állítja, nem tudott arról, hogy a papírjaival bérelt furgonnal merényleteket készülnek elkövetni a terrorsejt tagjai, azt hitte, hogy egy költöztetéshez volt szükség a furgonra. Driss Oukabir a bátyja annak a Moussa Oukabirnak, akit a cambrilsi merényletet követően lőtt le a rendőrség.

A spanyol központi büntetőbíróság (Audiencia Nacional) később elrendelte előzetes letartóztatását is. A férfit a Madrid tartománybeli Soto del Real börtönébe szállították, ahol a rabok sem fogadták “kitörő örömmel”: “Felhasítunk, mihelyst kilépsz az udvarra!” – kiáltották neki az ablakok rácsain keresztül.

A merénylet után őrizetbe vett négy gyanúsított közül Mohamed Aallát a bíróság kedden feltételesen szabadlábra helyezte, mert a dzsihadista sejttel folytatott együttműködésére utaló jelek “nem eléggé bizonyító erejűek”. Egy másik gyanúsítottat, Salh el Karibot pedig csütörtökön helyezték feltételesen szabadlábra, hasonló indoklással.

Múlt csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista a kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletekben 15-en haltak meg, és több mint 150-en megsebesültek, köztük sok külföldi. A barcelonai gázolásnak egy magyar sérültje is volt.
Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök korábbi bejelentése szerint mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket.

A barcelonai merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

forrás: zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.