Megszavazták Mike Pompeo külügyminiszteri jelölését

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága a hétfő esti órákban megszavazta Mike Pompeo jelölését a külügyminiszteri posztra – a kinevezésről még a szenátus egészének is voksolnia kell.

Hétfőn délután még úgy tűnt, hogy Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója jelöltségét a bizottság nem szavazza meg, ugyanis valamennyi demokrata párti szenátor és a republikánus Rand Paul is azt jelezte, hogy ellene voksol. Az utolsó pillanatban azonban Rand Paul megváltoztatta álláspontját és kiállt Pompeo mellett, továbbá három demokrata párti szenátor – a nyugat-virginiai Joe Manchin, az indianai Joe Donnelly és az észak-dakotai Heidi Heitkamp – szintén támogatásáról biztosította Donald Trump elnök jelöltjét.

Manchin szenátor Twitter-bejegyzésben fejtette ki, hogy Mike Pompeóval személyesen találkozott és megvitatták a várható külpolitikát, ezért, valamint Pompeo korábbi példás közszolgálatáért megszavazza külügyminiszteri jelöltségét.

Donnelly szenátor közleményben hangsúlyozta, hogy Oroszországgal, Szíriával és az Iszlám Állam  terrorszervezet elleni harccal kapcsolatos álláspontja miatt támogatja Pompeót. “Képes lesz érvényesíteni az amerikai érdekeket és irányítani a külügyminisztériumot” – fogalmazott indoklásában az indianai politikus.

forrás: dehir.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük