Dr. körömvirág kertben és a házi patikában

Ejnye, immár térdig járunk az őszben, és még mindig nem töltöttem fel a család téli körömvirág készletét! Igaz, frissen már májustól használjuk, többször gondoltam a szárításra is, de mindig csak halogattam, mondván: „Ej, ráérünk arra még!”

Vagy mégsem? Kezdtem aggódni, de szerencsére sem a fagy, sem a lisztharmat nem vetett még véget a kiskerti tobzódásának. Sőt, most már, hogy a zöldségek egy részének lejár a mandátuma, lassan átveszik a hatalmat a kertben. Mert a körömvirág, azaz a Calendula officinalis (falusiasan: kalendula) főállásban a veteményesben teljesít patikárius szolgálatot tanult kollégájával, a Tagetes patulával, alias büdöskével együtt.

A gyökereik által kibocsátott anyagok a fonalférgekkel hadakoznak, a virágaik pedig a kertbe csábítják a méhekkel, pillangókkal együtt a fürkészdarazsakat, a lebegőlegyeket és a levéltetvekre fenekedő egyéb szorgos rovarnépet. Kalendulánk mégis mint természetes humán-medicina szerzett magának világhírnevet. Az évszázados tapasztalatok és a laboratóriumi vizsgálatok eredményei egyaránt arra utalnak, hogy a gyógynövények közül körömvirágból készíthető a legkedvezőbb sebgyógyító kivonat. Vegyi anyagai gyulladáscsökkentő, antibakteriális, fertőtlenítő hatásúak, segítik a sebekben az új szövetek növekedését. Világszerte alkalmazzák lázcsillapításra, izomgörcsök megelőzésére, gyomor-, és nyombélfekély kezelésére, rosszul gyógyuló sebek és lábszárfekélyek gyógyítására. Sokan használják aranyér, visszérgyulladás, varikózis, fülfertőzés, ínybetegségek, pelenka kiütések, felfekvések orvoslására.

Legfontosabb gyógyhatású vegyületei a triterpenoidok, a tudósok kiderítették, hogy ezek a növény legfontosabb gyulladáscsökkentő, ödéma elleni, antioxidáns komponensei – az egyéb szaponinok, flavonoidok, poliszacharidok pedig tovább erősítik a sebgyógyító hatását. Körömvirágból mi magunk is bátran készíthetünk patikaszereket.

A krémhez morzsoljunk szét egy marék frissen szedett virágot, öntsünk rá olvasztott vajat vagy sótlan disznózsírt, gőz fölött melegítsük fel körülbelül 70 Celsius fokra, hagyjuk fél órát állni, és közben többször keverjük meg, majd sűrű szövésű anyagon szűrjük át. A növényből frissen sajtolt levet hűtőszekrényben hosszú ideig tárolhatjuk. Előállításához nem kell nagy fakszni, a megmosott, apróra tépkedett szárból, levélből és virágból gyümölcscentrifugán könnyen kinyerhető a lé. Készíthetünk tinktúrát is – legalább 20 Celsius fok körüli hőmérsékleten fél liter pálinkában (vagy 70 fokos alkoholban) áztassunk két hétig egy marék friss körömvirágot. A körömvirág forrázata teaként serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a köhögést és a meghűlés egyéb tüneteit. A gyomor és bélrendszeri betegségek esetén naponta több pohárral is megihatunk belőle, egyúttal serkentve az epehólyag és a máj működését, így segítve a mérgek kiürülését. Ugyanez a tea külsőleg fertőtleníti a sebeket, megnyugtatja a bőrt, csökkenti a gyulladást, elősegíti a hegesedést.

Fincza Zsuzsa

Jó hatású az égési sérülésekre, izomgyulladásra, duzzanatokra. rovarcsípésekre, a lábszáron kitüremkedő visszerekre és seprűvénákra. Fekélyek, elmérgesedett, genynyező, nehezen gyógyuló sebek esetén körömvirágból és zsurlóból 1:1 arányban készítsünk főzetet. Borogatáshoz 2 kávéskanál szárított körömvirágot forrázzuk le egy csésze vízzel, hagyjuk legalább 10 percig állni, ha kihűlt, áztassunk bele egy tiszta ruhát és tegyük a gyógyítani kívánt testrészünkre. Készíthetünk belőle kozmetikumot is: egy teáskanál tinktúrát keverjünk el egy pohár vízben és vattapamacs segítségével töröljük át vele az arcbőrünket, kézfejünket, dekoltázsunkat.

Forrás: zaol.hu