A topligák a vészes gólaszály ellenére is az OTP Bank Liga nyomát ütik

Mióta ismét 12 csapatos az élvonal sokszor ostromolta, de még egyszer sem érte el az OTP Bank Liga mezőnye a hétvégi gólcsend mélységeit. A több szempontból is negatív csúcs ide vagy oda, nincs miért panaszkodnunk a bajnokság össztermésére.

A labdarúgóelitben a gólok mennyisége meglehetősen régóta beállt érték: évtizedes átlagban 2,66-szor találnak be mérkőzésenként.

Ehhez képest a 27. fordulóban meccsenként egy gólt láthattak a nézők az NB I-ben (Itt mindet megnézheti). Ami leginkább úgy pontos, hogy három stadionban egyet sem. A hat gólból négy az FTC-Pakson született, így könnyen kiszámítható, a 12 együttesből nyolc nem késztette megadásra ellenfelét. A résztvevők kétharmada.

A hétvégén a Ferencváros kapujába került a legtöbbször a labda (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A 2015/16-os kiírás óta tucatnyi szereplős a mezőny, de hétnél több gól nélküli csapat és nyolc gólnál kevesebb egyetlen fordulóban sem fordult elő. Ahogy három 0-0 sem. Ebből kettő volt a csúcs.

Mindezek ellenére így is ebben az idényben a legjobb a liga termése: 2,88/meccs. Két szezonnal ezelőtt azt a bizonyos 2,66-os állandót annyival sikerült alulmúlni (2,44), mint amennyivel most egyelőre felül, míg a köztes évad hozta az abszolút mediánértéket (2,63).

És azt is szögezzük le, ha gólokat akarunk látni, majdhogynem mindegy, melyik országban lessük a pályákat. Az angol Premier League-ben 2,72, a francia League 1-ben 2,68, a német Bundesligában 2,73, az olasz Serie A-ban és a spanyol La Ligában 2,63 az átlag. És az is látható, ebből a szempontból egyáltalán nem panaszkodhatunk.

Ez a környező ligákban szétnézve is igaz:

– osztrák Bundesliga: 2,9 gól/meccs

– szlovák Fortuna Liga: 2,59 gól/meccs

– román Liga 1: 2,37 gól/meccs

– szerb Super Liga: 2,67 gól/meccs

– horvát 1.HNL: 2,75 gól/meccs

Azt viszont félve írjuk le, hogy Európában hova a legérdemesebb ellátogatni gólörömért, ugyanis a kilencven percenkét ranglistavezető 3,7 találatot a Pireneusokban focizzák össze, a Primera Divisióban, Andorrában.

forrás: m4sport.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük