Elek Gábor: Ha meginog a hitünk, nincs esélyünk

Ebből még lehet is valami.

Illetve… Szóval ebből a szerdai meccsből már majdnem lehetne valami.

Annak idején úgy kezdtük a 2017–2018-as női kézilabda-bajnokság felvezetését, hogy nincs itt semmi látnivaló, a Győr lesz a bajnok, akárki meglássa. Elvégre az ETO a tavasszal BL-győztes csapatot még feldúsította néhány klasszissal, miközben a papíron első számú rivális, a Ferencváros egy Háfra Noémi nevű gimnazistával, valamint a reaktivált, messze nem egészséges Szucsánszki Zitával pótolta a hirtelen kiebrudalt Zácsik Szandrát. Úgy tűnt, a Fradi közelebb csúszott az örök harmadik Érdhez, mint a győriekhez.

Ehhez képest most ott tartunk, hogy a Győrnek kicsit még izgulnia is kell a szerdai, hazai pályán rendezendő kvázi bajnoki döntő előtt. Az ellenlábas FTC meg minden előzmény ellenére odáig jutott, hogy tulajdonképpen csalódott volna, ha lemaradna az aranyról – és ez önmagában is eredmény. Ráadásul szigorúan az utóbbi két hetet nézve a BL-címvédő volt már jobb formában (ezt vezetőedzője is megerősíti), ami annyiból természetes is, hogy volt télen egy-két hónap, amikor hetente kellett új – és a Győrről lévén szó mindig kötelezően győztes – taktikát összerakni az éppen nem sérült játékosokra szabva. Így aztán nemcsak a lábadozók nincsenek még a topon, hanem a meccseket is inkább akarattal, profizmussal és megalkuvás nélküli küzdelemmel nyerte meg a csapat, mint álomkézilabdával – de megnyerte őket.

Eközben a Ferencváros kicsit botladozva, de eljutott a Bajnokok Ligája-negyeddöntőig, a bajnokságban meg egyedüliként százszázalékos, és miután kiheverte, hogy egy nagyjából ETO-szintű csapat kisöpörte a BL-ből, agyonnyerte a legutóbbi bajnokikat – szóval még lendületben is van. És az is biztos, hogy közelebb is jár a bajnokcsapathoz, mint azt az idény előtt bárki gondolta volna: az előzetesen igen tágra nyitottnak tűnő olló sokat szűkült mostanra a felek között.

 
Női kézi NB I: „Sokan szurkolnak nekünk, nem feltétlenül csak fradisták”

Az más kérdés, hogy eléggé-e ahhoz, hogy 2015 után ismét bajnok legyen a Fradi, újra maga mögé utasítva a legutóbbi tíz évből kilencszer győztes Győrt. Ehhez ugyanis leginkább pontot kellene szereznie, vagy legfeljebb egy góllal kikapnia szerda este az Audi Arénában. És ez – a 2015-ös bajnoki döntőt leszámítva – szinte reménytelen vállalkozás az utóbbi években. Miközben a népligetiek otthon és semleges pályán partiban vannak a Győrrel (lásd a lenti táblázatot!), idegenben az elmúlt két évben egy 11, egy 17, egy 4 és egy 9 gólos vereség a mérlegük. Ráadásul két kulcsemberük, Nerea Pena és Kovacsics Anikó egyaránt kihagyott egy-egy meccset az utóbbi másfél hétben, a maradék négy fellépésükön meg ketten együtt öt akciógólt szereztek. A kapuban pedig Bíró Blanka magára maradt Szikora Melinda térdszalagszakadása után. Eközben a Győrből már „csak” Nora Mörk és Tomori Zsuzsanna hiányzik, és hát mégiscsak a Martín-korszak utolsó bajnoki címéért lép pályára az ETO. És mindez együtt már inkább afelé mutat, hogy ha a Ferencváros közeledett is a Győrhöz, azért még a címvédő az esélyesebb.

ELEK GÁBOR: VAGÁNYNAK KELL LENNÜNK

– Tizenhét és tíz góllal verték meg az utóbbi másfél hétben a bajnokságban harmadik Érdet és a negyedik Dunaújvárost – mire enged ez következtetni a bajnoki döntőben?
– Nem sokra, ahogyan az sem, hogy szombaton a Győr a negyvenedik percben még döntetlenre állt Vácon. Ez egészen más mérkőzés lesz, mint a korábbiak: a halottak is felélednek, és mindenki maximálisan odateszi magát az első perctől az utolsóig – mondta a Fradi edzője, Elek Gábor.

Elek Gábor örülne egy bravúrnak ebben a szezonban is (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– De azért elmondható, hogy jó formában van a csapata, nem?
– Egyik oldalról igen, de azért egészen más az Audi Arénában játszani az utóbbi öt évben a világ legjobbjának mondható csapat ellen, mint bárhol máshol és bárki mással. Nem kérdés, hogy szerdán is a Győr számít a favoritnak, de bármekkora közhely is, egy mérkőzésen minden megtörténhet.

– Ugyanakkor Győrben általában ugyanaz történik a Fradival.
– Ahogyan a legtöbb csapattal. Azt a nyomást ugyanis, amelyet a győri közönség, az ottani hangulat jelent, nagyon nehéz hatvan percig elviselni, miközben az egyébként is nagyon erős ETO-nak hatalmas pluszt ad ez. Éppen ezért szerdán végig vagánynak kell lennünk, hinnünk magunkban és abban, hogy idegenben is képesek lehetünk győzni, mert ha meginog a hitünk, nincs esélyünk.

– Mekkora teher, hogy pontszerzéssel már bajnokok lehetnek?
– Hatalmas dolog lenne, ha sikerülne ismét megszerezni az aranyérmet, és örülnék is egy bravúrnak erre a szezonra is, de azt gondolom, a győrieknek nagyobb a tét. Viszont éppen ezért biztos, hogy mindent egy lapra feltéve nekünk rontanak már az elején.

– Vagyis ezt a kezdeti nagy rohamot kell átvészelniük?
– Meg utána a következő ötöt… Nagyon szilárd védekezésre, jó kapusteljesítményre lesz szükségünk, na meg a lehető legtöbb kiemelkedő egyéni teljesítményre, miközben el kell viselnünk a fájdalmat, mert a győriek védekezésén másképp nem lehet átjutni, és támadásban sem kegyelmeznek. Szenvednünk kell, ha győzni akarunk

AMBROS MARTÍN: NEM MOST VAGYUNK CSÚCSFORMÁBAN

– Milyen formában látja a Ferencvárost?
– Az Érd és a Dunaújváros ellen is nagyon magabiztosan győzött, ez jelzi, hogy jó formában van. A Bajnokok Ligája-kiesés után most már csak a bajnokságra koncentrál, és eddig láthatóan sikerrel is teszi. Ha megnézi az ember a fradisták mérkőzéseinek jegyzőkönyvét, látszik, hogy szinte mindenki hozzátesz a játékhoz, és magabiztosak is – nyilatkozta Ambros Martín, a győriek edzője.

Ambros Martín nem érez nyomást (Fotó: Török Attila)

 

– A hetesekkel megnyert kupaelődöntőnek volt bármilyen tanulsága?
– Legfőképp az, bár természetesen ez nem meglepetés, hogy a ferencvárosiak továbbra is kemény ellenfelek, és nagyon meg tudják nehezíteni a dolgunkat. Nekünk is az lesz a feladatunk, hogy megnehezítsük az övékét, ne hagyjuk őket kibontakozni, ahogyan a Rosztov sem hagyta a Bajnokok Ligájában. De közben elsősorban magunkra kell figyelnünk: nem most vagyunk csúcsformában, de a sérültjeink visszatérnek, lassacskán újra játékba lendülnek, s a küzdeni akarásunk továbbra is a régi.

– Érez bármiféle nyomást? Mégiscsak furcsa lenne bajnoki ezüstéremmel búcsúznia Győrtől.
– Nem, nem érzek semmi ilyesmit. Amikor eldöntöttem, hogy távozom az ETO-tól, azt is elhatároztam, hogy a hátralévő idő minden másodpercét ki fogom élvezni, az úgymond kötelezően megnyerni való bajnokikat és a legnagyobb rangadókat egyaránt. Az eredmények majdhogynem másodlagosak. A lehető legtökéletesebben felkészítem a csapatot, igyekszem annyira jól elvégezni a munkámat, amennyire csak lehet, és majd a pályán eldől, mit ér ez.

– A csapatnak sem teher, hogy győzni kell a bajnoki címhez?
– Ők a világ legjobb játékosai, egyáltalán nem jelent újdonságot nekik, hogy győzniük kell egy-egy rangadón, sőt talán még jobban fel is vannak készülve ezekre a helyzetekre, mint egy sima mérkőzésre. Biztos, hogy tökéletesen koncentrálnak, mert mindannyian tudják, mi a tét.

 

NŐI KÉZILABDA NB I
18.00:
Győri Audi ETO KC–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

AZ ÁLLÁS
  1. Győri Audi ETO KC 22 21 1 713–480 +233 42
  2. FTC-Rail Cargo Hungaria 21 21 693–471 +222 42
  3. Érd 23 18 5 666–560 +106 36
  4. Dunaújvárosi KKA 23 15 1 7 641–566   +75 31
  5. Siófok KC 23 14 1 8 651–619   +32 29
  6. Váci NKSE 23 14 9 728–641   +87 28
  7. Kisvárdai KC SE 23 12 1 10 551–555     –4 25
  8. Alba Fehérvár KC 23 8 4 11 617–633   –16 20
  9. DVSC-TVP 23 9 1 13 584–628   –44 19
10. Budaörsi KC 23 8 1 14 631–682   –51 17
11. Békéscsabai ENKSE 22 5 17 554–673 –119 10
12. MTK Budapest 23 3 3 17 567–682 –115   9
13. Kecskeméti NKSE 23 3 1 19 536–716 –180   7
14. Vasas SC 23 1 1 21 516–742 –226   3

 

forrás: nso.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük