Gyorsan járj, tovább élsz

Brit kutatók megállapították, hogy alkattól és feleslegtől függően bárkiről elmondható, hogy ha gyorsabban sétál, akkor hosszabb élet várhat rá. A brit UK Biobank összesen 474919 ember adatait vizsgálta meg, és megállapította az összefüggést – a csavar viszont ott van a dologban, hogy még akkor is hosszabb életre számíthatnak a gyors gyaloglók, ha egyébként a BMI-jük nem az egészséges kategóriába esik.

A BMI (body mass index, testtömegindex) viszonylag meg tudja mondani, hogy valakinek mennyi túlsúlya van (bár a módszer vitatható, mert nem számolja például azt, hogy az izomtömeg nehezebb, mint a zsír), ezért annyira nem csoda, hogy ha valaki többet és gyorsabban sétál, az tovább él, ha egyébként is egészséges tartományban van a BMI-je. A brit kutatók viszont azt állapították meg, hogy

még a túlsúlyos emberek várható élethosszán is javíthat a gyors séta.

Valójában azok, akik lassan sétáltak, és az egészséges mérték alatti BMI-vel rendelkeztek, rosszabb várható élettartamot mutattak, mint az elhízott, de gyorsan sétáló alanyok.

Crowd of anonymous men and women walking down an urban sidewalk with bright glowing sunlight in the background on a busy street in downtown Manhattan, New York City
Fotó: iStockphoto

A brit Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet kutatása az első olyan tanulmányt adta, amely a gyors séta egészségügyi előnyeiről szól, testsúlyra való tekintet nélkül.

Érdekes, hogy a megfigyelt emberek átlagos BMI-je 26,7 volt, ami már a túlsúlyos kategóriába sorolható. Az átlagéletkor 58,2 volt, és a válaszadóknak saját maguknak kellett megállapítaniuk, hogy milyen gyorsan sétálnak, ami azért ad némi lehetőséget a tévedésre és a csúszásokra.

A kutatást végző Leicesteri Egyetem tudósai szerint az eredmény azt bizonyítja, hogy a mindennapos aktivitás valószínűleg fontosabb az egészség szempontjából, mint az, hogy valakin mennyi túlsúly van, tehát mekkora a BMI-je.

Forrás: 24.hu