Miért került néhány emlősnek köldök fölé az emlője?

Bizonyos emlősök, így az emberek, az elefántok, a majmok, a manátuszok, a szirtiborz-alakúakak és a medvék emlői nem a hasukon, hanem a mellkasukon találhatóak.

A legtöbb emlősnek, így a kutyaféléknek, a macskaféléknek, a patás állatok többségének, a rágcsálóknak és a nyulaknak ugyanakkor az emlőmirigyei a hasukon, a lábak között helyezkednek el. Mivel az érintett élőlények mind más-más számú utódot hoznak egyszerre világra, kizárható, hogy a kicsinyek száma határozza meg az emlők pozícióját.

Az elhelyezkedést inkább az befolyásolja, hogy az érintett élőlény miként is táplálja utódait.A majmok és a medvék például rendszerint ülve, míg a patások általában állva etetik kicsinyeiket – utóbbi technika veszély esetén a gyors menekülést segíti. A ragadozók többsége ezzel szemben rendszerint fekve táplálja kölykeiket.

Hogy az állva etető elefántok emlőmirigyei miért épp elől vannak, nem tudni pontosan. Lehetséges, hogy a szokatlan pozíció oka a mellkas és az ágyék közti terület egyedi lejtése, illetve a rövid nyak és az ormány, amely megnehezítené a borjú számára, hogy hozzáférjen az anya hátsó lábai között lévő emlőkhöz.

Az elérhetőség feltételezhetően más állatoknál is fontos. A főemlősök például gyakran cipelik mellkasukon kicsinyüket, melyek így könnyedén hozzáférhetnek a tápláló tejhez.

Kép: Thinkstock
forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük