Szemétből építenek fészket a koppenhágai hattyúk

Múlt héten Koppenhága lakói testközelből is megtapasztalhatták, hogy milyen súlyos problémát is okoz a műanyagszennyezettség. A városi hattyúk ugyanis a helyi tavakba dobált hulladékokból kezdtek el fészkeket kialakítani – írja az IFLScience.

A helyi sajtó szerint a szemetet többnyire a népszerű Lujza királyné hídjáról dobálják a vízbe. A madarak innen gyűjthetik össze a természetes anyagnak vélt hulladékot.

Hasonló jelenséget már a tavalyi költési időszak során is megfigyeltek.

Maria Reumert Gjerding, a Dán Természetvédelmi Társaság elnöke szerint a helyzet aggodalomra ad okot. Míg a természetes eredetű anyagok gyorsabban lebomlanak, ha állatok fogyasztják el őket, a műanyagok esetében más a helyzet. Az élőlények gyakran élelemnek nézik a hulladékot, szervezetük viszont képtelen feldolgozni a szemetet.

Az állatok könnyedén elpusztulhatnak a hulladék lenyelésébe. Az élőlények ráadásul bele is gabalyodhatnak a műanyagokba, melyek ily módon szintén végezhet velük.

A szennyezettség egyébként nemcsak a kisebb, szárazföldi fajokat fenyegeti, hanem olyan tengeri óriásokat is, mint a nagy ámbráscet.

A koppenhágai jelenség már csak azért is aggasztó, mert a dán főváros, illetve maga az ország jóval kevésbé szennyezett, mint Európa legtöbb városa és országa.

forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük